Helyi közélet

2019.03.08. 12:14

Újra csodát virágzott a jelen Nyíregyházán

Nyíregyháza - Harminchárom magyar református iskola képviseltette magát a „Csodás” versenyen határon innen és túlról.

Nyíregyháza - Harminchárom magyar református iskola képviseltette magát a „Csodás” versenyen határon innen és túlról.

Mint 1996 óta – kétévente – minden alkalommal, az idén márciusban is Nyíregyháza adott otthont a „Csodát virágzik a jelen” református iskolák versenyének és találkozójának, a Kárpát-medencei református egység 10. évfordulóján. Pénteken szeretetvendégséggel indult a reggel a Kálvin tér 13. szám alatt, majd a református templomban gyűltek össze a magyar református iskolák határon innen és túlról érkezett képviselői, ahol dr. Gaál Sándor hirdetett igét. A Nyírségi Református Egyházmegye esperese János evangéliumából Lázár feltámasztásának történetét olvasta fel, majd kifejtette: Lázár testvére, Márta szemrehányóan jegyezte meg Jézusnak, hogy későn érkezett, s amikor Isten fia ígéretet tett a napok óta halott férfi feltámasztására, nem realizálódott a nőben, hogy Jézus azonnal cselekedni akar és fog.

Vers, dal, rajz, tánc

– Jézus talán késve érkezett, mégis időben! Bízzunk Istenben feltétel és kétség nélkül, erős hittel! – összegzett az esperes, majd hozzátette: okos, tehetséges diákok szinte minden iskolában vannak, a református iskolák tanáraiban és tanulóiban rejlő „pluszt” a verhetetlen, stabil tudás mellett az egészséges, erős hitük adja.

Mócsánné Nagy Ágnes, a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskola intézményvezetője elmondta: 33 magyar református iskolából érkeztek pedagógusok, szülők, diákok, az ifjú versenyzők vers- és prózamondásban, népdaléneklésben, rajzban és táncban mérik össze tudásukat a találkozón. Éppúgy érkeztek delegációk Nagyváradról és Rozsnyóról, mint Budapestről, Dombrádról, Sárospatakról, Tiszaújvárosból, Miskolcról, a szomszédos Debrecenből, vagy éppen Újfehértóról, Kisvárdáról és Mátészalkáról.

Egymástól is tanulnak

A Veresegyházról érkezett Baranyai Virág szavalt és népdalt énekelt a pénteki versenyen. – Sokat készültem erre a kulturális megmérettetésre a felkészítő tanáraimmal, galgamenti dalcsokrot adtam elő, versben pedig Kányádi Sándor Az én Miatyánkom című művére esett a választásom. Nem először járok Nyíregyházán, ezen a találkozón, így van már némi rutinom. Ezúttal is sok tehetséges fiatal versenyzett egymással, ám úgy hiszem, mindannyian tudjuk, érezzük, hogy ezen a versenyen nem egymás legyőzése a lényeg, sokkal inkább az, hogy egymástól tanulva, lelkileg is épülve, együtt, szeretetben töltsünk el egy szép napot – mesélte Virág.

Ezek is érdekelhetik