Helyi közélet

2019.05.01. 08:20

Fotók: Ó, azok a régi szabolcsi majálisok!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Régen transzparensekkel és hangzatos jelszavakkal, ma körhintával és koncertekkel ünnepeljük május 1-jét.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Régen transzparensekkel és hangzatos jelszavakkal, ma körhintával és koncertekkel ünnepeljük május 1-jét.

Közel 130 évvel ezelőtt, 1890-ben ünnepelték először május 1-jét, amely egy évszázadon át volt a munkások nemzetközi ünnepe, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napja.

A 19. század második felében az Egyesült Államokban is egyre többen követelték a nyolcórás munkanap bevezetését. 1886. május 1-jén Chicagóban sztrájk kezdődött ennek érdekében, a munkások és rendőrök összecsapásaiban pedig tucatnyinál is többen vesztették életüket. Az események emlékére a következő években május elsején tüntetéseket rendeztek, majd a II. Internacionálé 1891-es kongresszusán nyilvánították május elsejét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé”.

Fényes külsőségek

A május 1-jét különösen a Szovjetunióban, majd a második világháború után létrejött kelet- és közép-európai szocialista országokban ünnepelték fényes külsőségek közepette. A kommunista rendszerek bukása után május első napja a munkavállalók szolidaritási napja lett, a külsőségek elhagyásával ma már a majális másról szól: koncerteket, előadásokat, bemutatókat szerveznek az önkormányzatok és civil szervezetek.

Összeállításunkat olyan fotókból válogattuk össze, amelyeket olvasóink küldtek be szerkesztőségünkbe – ezekkel idézzük fel az elmúlt évtizedek majálisait.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában