kisléta

2019.05.14. 10:00

Kisléta büszke a nagyjaira

Részletesen bemutatják a községhez kötődő kiemelkedő, példaértékű egyéniségeket a tárlaton.

„Aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli” – jegyezte meg anno Szent István, és a gondolata máig időtálló. Kislétán odafigyelnek a hagyomány­ápolásra: Pénzes László helytörténeti kutatóként motorja az aktív munkának, melynek legfrissebb gyümölcse a művelődési házban nyílt informatív kiállítás. A Budapesten élő, de gyakran hazatérő Pénzes László ősei kislétaiak voltak, a meglévő nyilvántartások szerint 1778-ig tudott visszamenni a családfakutatás során.

„Kislétán nagy figyelmet fordítunk a múlt tiszteletére.”

A tenisz a szenvedélye

– Fontosnak tartottuk, hogy egy tartalmas napot szenteljünk három, a községünk életében jelentősnek számító rendezvénynek. Felújítottuk a zsidó temetőt, átadtuk a kondiparkot és megnyitottuk a helytörténeti kiállítást. Ez is bizonyítja, hogy Kislétán nagy figyelmet fordítunk a múlt tiszteletére, és a jövőre is odafigyelünk – mondta Pénzes Sándor Károly polgármester.

– A helytörténetről szinte egykönyvnyi anyag állt össze. Az emléktáblák elhelyezésével, az emlékművek átadásával, az emlékműsorokkal, a zsidó temető felújításával a településhez kötődő emberek jelentősen hozzájárultak a község történetének megismeréséhez, a Kislétához kötődő kiemelkedő, példaértékű személyiségek bemutatásához, az emlékük ápolásához – állapította meg Pénzes László, aki szenvedélyének, a tenisznek is köszönhetően nyugodtan letagadhat a korából.

A hírnév öregbítői

Az a különleges helyzet állt elő, hogy Pénzes László a tárlaton a fiatal kori önmagát is megtekinthette, hiszen egyike a helység hírnevét öregbítőknek. Aki Kislétán jár, szakítson időt arra, hogy az állandó kiállítás élményével gazdagodjon!

Valóra váltotta az álmát

A kiállítás kialakításában elévülhetetlen érdemei vannak Kovács János Csabának, akinek az ősei több száz évre visszamenőleg Kislétához kötődnek. Ő volt a teleház első vezetője, hobbija a zene, azon belül az Iránytű zenekar.

– Nagy öröm nekem, hogy valóra vált az álmom ezzel a tárlattal. Éppúgy szerepel az összeállításban Mezei József festőművész, költő, 1848-as tüzér főhadnagy, mint dr. Jósa István, Szabolcs vármegye és az orvostudomány kiemelkedő egyénisége, illetve Telepi György festő, író, fordító. Reményeink szerint aki betér a művelődési házba, megtudhatja: Kisléta büszke a nagyjaira.

LTL

Borítókép: Pénzes László helytörténeti kutatóként évtizedek óta sokat tesz Kislétáért | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában