luby

2019.05.17. 07:41

Nagyar – Kulturális értékeket ápolnak

Fél évtized eredményeire tekintett vissza a nagyari közgyűlésén a Luby Társaság.

Impozáns és stílszerű helyszínen, a nagyari Luby Kastélymúzeumban tartotta aktuális közgyűlését a Luby Társaság, amelynek tagjai a szatmári múlt és a hagyományok kutatását, népszerűsítését tűzték ki célul.

Nagyra becsült növények

– A társaság megalakulása óta eltelt öt esztendő eredménye a szatmári térség több községében és városában is látható. Ugyanis az egyesületünk több olyan önkormányzattal, amelyik kötődik a Lubyakhoz és Petőfihez, szép emlékhelyeket hozott létre.

Napjainkban Szatmár kilenc településén bontogatják lombjaikat az egyesület kezdeményezésére ültetett, a magyarság egykori kultikus fájának tekintett páfrányfenyők – említette dr. Kiss Kálmán egyesületi elnök.

– A megemlékező ünnepségek apropóján emlékköveket, emléktáblákat és emlékoszlopokat is elhelyeztek, s jeles kutatók tartottak előadásokat a szatmári múltról, a kulturális értékekről és a Lubyakról.

A hagyomány ez évben is folytatódik, hiszen Luby Zsigmond, Petőfi egykori barátja, Szatmár vármegye főjegyzője születésének kétszázadik évfordulója nagyszerű alkalmat teremt az emlékezésre.

LTL

Borítókép: Közgyűlésen az egyesület tagjai Fotó: Dani Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában