Összbírói értekezlet

2019.05.14. 16:17

Szakszerűen és időszerűen ítélkeztek

Magas színvonalú és időszerű ítélkezés jellemezte a Nyíregyházi Törvényszék és a hozzá tartozó járásbíróságok elmúlt évi munkáját – hangzott el a szervezet évértékelő összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.

Fotó: Pusztai Sándor

– A peres és nemperes ügyek száma tavaly 68 145 volt, az országos átlag 5,6 százaléka érkezett a megyei bíróságokra – kezdte a beszámolót az ügyforgalmi adatokkal dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke, hozzátéve: több ügyet (70 181) zártak le mint amennyi érkezett, ami azt jelzi, hogy a korábbi évről folyamatban maradt ügyeket is befejeztek. A járásbíróságaink az érkezett ügyek több mint 100 százalékát fejezték be, a Fehérgyarmati Járásbíróság több mint 50 százalékkal csökkentette a folyamatban lévő peres ügyeket – emelte ki a törvényszék elnöke, és hangsúlyozta: az ügyfelek elsődleges, a bíróságokkal szembeni elvárása, hogy gyorsan, időszerűen és szakszerűen hozzunk ítéletet.

Fotó: Pusztai Sándor

– Ennek maximálisan igyekeztünk megfelelni – mondta dr. Nyakó Zsuzsanna, s megjegyezte: igen kevés a két éven túl elhúzódó ügyek száma. Kiemelte a Vásárosnaményi Járásbíróságot, ahol például 92,8 százalékban egy éven belül hoztak első fokon döntést, s büntető ügyszakban nem maradt egy éven túli ügy. A járásbíróságok és a törvényszék elsőfokú ítélkezési statisztikája alapján is jelentősen nőtt az egy éven belül lezárt ügyek száma – hangzott el. – Döntéseink megalapozottságát jól mutatja, hogy jelentősen csökkent a hatályon kívül helyezés – említette az ítélkezés szakmai színvonalával kapcsolatban dr. Nyakó Zsuzsanna.

Az elmúlt év fontos eredményének nevezte az elnök a digitális fejlesztést, a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermek kialakítását.

– A digitális bíróság programban elérjük az e-aktát, így bármikor, bárhonnan a bíró a saját ügyeiben az összes iratot megnézheti, illetve az ügyfelek is betekinthetnek kizárólag a saját ügyük dokumentumaiba, reményeink szerint már július elsejétől – utalt a tavaly elkezdődött és az idén is folytatódó fejlesztésre Nyakó Zsuzsanna.

Kiváló kvalitások

– Kiemelkedő bírói tevékenységet végzett tavaly a Nyíregyházi Törvényszék – jelentette ki dr. Balla Lajos. A másod- és harmadfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla elnöke elmondta: 2018-ban a folyamatban lévő ügyek száma 10 363 volt, ennek a háromszorosa volt egy évvel korábban, ami nagyon jól mutatja a nagyon jelentős, racionális, jó színvonalú bírói tevékenységet – támasztotta alá számokkal is dr. Balla Lajos, aki kitért arra is, a táblára kerülő ügyek, melyeket a járásbíróságok, a törvényszék tárgyal, nem egyszerű megítélésű ügyek sem a büntető sem a civilisztikai ügyszakban.

– A magyar-ukrán határ a büntetőjogász szemével nézve fertőzött terület, gondoljunk a határvonalhoz kötődő, s azon átnyúló bűncselekményekre (csempészet, embercsempészet, jövedéki bűncselekmények). Ezek komoly bizonyítást igénylő ügyek, s az új büntetőeljárási törvény módosítása mellett is jelentős munkaterhet ró a bíró kollégákra, akik magas színvonalon oldják meg ezeket. Mind a mennyiségi, mind a minőségi kvalitások kimagaslóak – fogalmazott a tábla elnöke, s kiemelte: a törvényszék és az ítélőtábla azonosan gondolkodik ügyfélközpontúságról, a bírói függetlenségéről és felelősségről, a bírósági szervezetben megjelenő értékekről.

Karrier, család és egészség

– A kiváló mennyiségi és minőségi mutatók a megye 125 bírájának felkészültségét jelentik, ezért jár a köszönet – mondta dr. Vajas Sándor. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese utalt arra, hogy az Európai Unió eredménytábláját látva kijelenthetjük, hogy kiemelkedő munkát végzünk, a közigazgatási bíróságok között a második helyen vagyunk az ügyeket a leggyorsabban befejező bíróságok listáján és az elektronikus eljárásokban is az élen járunk – tett nemzetközi kitekintést az elnökhelyettes.

– Az egyik legnagyobb kihívás az idén a közigazgatási bírósági rendszer felállítása. A közigazgatási és munkaügyi bírák közül 162-en döntöttek úgy, hogy a 2020. január elsejétől a nyolc közigazgatási törvényszéken folytatják a munkájukat, ami garancia a magas színvonalú ítélkezésre – fogalmazott Vajas Sándor.

– A karrier, család és egészség összhangjának megteremtése érdekében számos intézkedést hoztunk. Tizenegyezer munkatársunk 80 százaléka nő, s nagyon sok gyermeket nevelnek, ezért bevezettük a bölcsődei és óvodai támogatást minden arra jogosult dolgozónknál – említette az OBH elnökhelyettese. Szól arról is, hogy támogatják a sporttevékenységet is, hiszen fontos, hogy motivált, egészséges, szakmailag felkészült bírák és alkalmazottak dolgozzanak az igazságszolgáltatásban.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában