Hamis illúziók

2019.05.24. 09:24

Többnek látszani

A közösségi média boldogságbuborékjában mindenki tökéletes. Patika a sminkünk, ragyogó a mosolyunk és divatosak a ruháink, nincsenek pattanásaink, ráncaink, pluszkilóink, kisírt szemeink és anyagi gondjaink. Ha mégis, azt nem osztjuk meg az ismerőseinkkel, mert még a végén kiderülne, hogy nehezen vesszük a mindennapok akadályait, és tulajdonképpen csórók vagyunk. Csáki Alexandra jegyzete.

Csáki Alexandra

Biztos van magyarázat arra, hogy miért akarunk szebbnek, jobbnak látszani annál, amilyenek igazából vagyunk, és miért kell többet mutatnunk annál, amennyink valójában van. Vajon a másoknak megfelelés, a beilleszkedés, besimulás vágya hajtja az egyedülálló édesanyát, aki másodállást vállal, hogy törleszteni tudja a hitelre vásárolt, több százezer forintos okostelefonja részleteit? Attól lesz a kollégái, „barátai” szemében valaki, ha a legújabb modell lapul a zsebében? Nem hiszem, hogy ez külső kényszer, valószínűbb, hogy ő érzi magát jobban attól a bizonyos státuszszimbólumtól. Talán ellensúlyozza a hétköznapok kudarcait, a küszködést, hogy egyszerre akar jó anya lenni, és megteremteni csonka családjának az anyagi biztonságot.

A hamis illúziót erősítik a tévéből ránk ömlő, azonnali kölcsönt ígérő reklámok, a benne szereplő boldog emberek, akiknek az élete egy normál díjas hívással és némi papírmunkával sínre kerül. Olyanok, amilyenek mi szeretnénk lenni – akár az eladósodás árán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában