Hamis illúziók

2019.05.24. 09:24

Többnek látszani

A közösségi média boldogságbuborékjában mindenki tökéletes. Patika a sminkünk, ragyogó a mosolyunk és divatosak a ruháink, nincsenek pattanásaink, ráncaink, pluszkilóink, kisírt szemeink és anyagi gondjaink. Ha mégis, azt nem osztjuk meg az ismerőseinkkel, mert még a végén kiderülne, hogy nehezen vesszük a mindennapok akadályait, és tulajdonképpen csórók vagyunk. Csáki Alexandra jegyzete.

Csáki Alexandra

Illusztráció

Forrás: DIY Photography

Biztos van magyarázat arra, hogy miért akarunk szebbnek, jobbnak látszani annál, amilyenek igazából vagyunk, és miért kell többet mutatnunk annál, amennyink valójában van. Vajon a másoknak megfelelés, a beilleszkedés, besimulás vágya hajtja az egyedülálló édesanyát, aki másodállást vállal, hogy törleszteni tudja a hitelre vásárolt, több százezer forintos okostelefonja részleteit? Attól lesz a kollégái, „barátai” szemében valaki, ha a legújabb modell lapul a zsebében? Nem hiszem, hogy ez külső kényszer, valószínűbb, hogy ő érzi magát jobban attól a bizonyos státuszszimbólumtól. Talán ellensúlyozza a hétköznapok kudarcait, a küszködést, hogy egyszerre akar jó anya lenni, és megteremteni csonka családjának az anyagi biztonságot.

A hamis illúziót erősítik a tévéből ránk ömlő, azonnali kölcsönt ígérő reklámok, a benne szereplő boldog emberek, akiknek az élete egy normál díjas hívással és némi papírmunkával sínre kerül. Olyanok, amilyenek mi szeretnénk lenni – akár az eladósodás árán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában