vasút

2019.06.28. 13:50

Biztonságban az állomásokon is

A vonaton, a peronon, illetve le- és felszálláskor is vigyázni kell a csomagokra.

Fotó: Sipeki Péter

Átlagos hétköznapi délután a nyíregyházi vasútállomáson, viszonylag csendes a váróterem, csupán a hangosbemondó figyelmezteti az utazókat az érkező és induló járatokra.

Az egyik peronon egyenruhások járőröznek, első látásra azt gondolhatnánk, nincs ebben semmi különös, csak a megszokott szemlét tartják, ám szerda délután még alaposabban végigpásztázták a terepet a rendőrök, ugyanis az ország különböző pontjain átfogó ellenőrzést tartottak a pályaudvarokon a vasúti biztonság érdekében.

Megnyugtató a rendőri jelenlét

– Mindennap ingázom a munkahelyem és az otthonom között – mondta sietősen Nikolett, a fiatal debreceni hölgy a nyíregyházi kórházban dolgozik, kora reggel száll vonatra, amikor még csak kevesen utaznak, ezért általában olyan kocsiban keres helyet, ahol más is ül.

– Leginkább az atrocitásoktól tartok, azt szokták mondani: nem jó, ha egy fiatal nő egyedül utazik.

Megnyugtató a jelenlét | Fotó: Sipeki Péter

Végig a kezemben van a mobilom, hogy segítséget hívjak, ha baj van, persze a jegy­ellenőrök jönnek-mennek a járaton, ami valamelyest megnyugtató, s az is, hogy a pályaudvarokon biztonsági személyzetet és rendőrt is találnék, ha valami rossz történne – tette hozzá.

– A személyszállító vonatokon elkövetett jogsértések megelőzése, valamint az ellenük való hatékony fellépés volt a mostani 24 órás ellenőrzés célja, a RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) egységes nemzetközi rendőri műveletben vettünk részt, amely Európa 16 országában egy időben zajlott.

Amellett, hogy ezekben az akciókban kiszűrjük az utazók közül a bűncselekmények és szabálysértések elkövetésével gyanús személyeket, megelőzzük a különböző jogsértéseket, jelenlétünk növeli az utasok és a vasúti személyzet biztonság­érzetét – mondta el Lakatos Tibor rendőr ezredes, az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) Közrendvédelmi Főosztályának vezetője.

Átfogó ellenőrzést tartottak a pályaudvarokon a vasúti biztonság érdekében | Fotó: Sipeki Péter

– A turisztikai szezonban sokkal többen utaznak, mint az év bármely más időszakában, sokan mennek a Balatonra, a Tisza-tó és térsége is jól megközelíthető vasúton, s a nemzetközi járatokra is sűrű a foglalás ilyenkor, ezért időzítettük június végére az ellen­őrzéseket.

A zsúfoltságban, a nyaralási lázban és rohanásban hajlamosak az emberek megfeledkezni az értéktárgyaikról, csomagjaikról, a zsebtolvajok könnyebben zsákmányhoz juthatnak, ha nem vagyunk résen.

Tudatosan figyeljünk az értékekre, vigyázzunk csomagjainkra. Európában a talált csomagokat egyre nagyobb kockázatként kezelik, van olyan ország, ahol büntetik azokat, akik reptereken, közterületen, pályaudvarokon ott felejtik bőröndjeiket.

Európában a talált csomagokat kockázatként kezelik.

Őrizetlenül se hagyják sehol csomagjaikat, s ha magára hagyott táskát találnak, hívják azonnal a rendőrséget, vagy szóljanak egy közeli járőrnek, hiszen a csomagokban veszélyes anyagok is lehetnek, amit a szakemberek gondosan és szakszerűen átvizsgálnak, mielőtt elvinnék a helyszínről – mondta el Lakatos Tibor.

Segíti a felderítést

– Tény, hogy a térfigyelő rendszerek kiépítésével sokat javult a helyzet, a vasútállomásokon és környékükön kevesebb a lopás, a garázdaság, a technikai eszközök óriási segítséget nyújtanak a kollégáknak a felderítésben, de notórius probléma a vasúti tulajdon megrongálása, a graffitizés és a színesfém tárgyak eltulajdonítása is, a kameráknak köszönhetően könnyebb felismerni, megtalálni és rajtakapni a tettest – fűzte hozzá az ORFK közrendvédelmi osztályának vezetője.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában