"Három éve vártunk már erre a napra"

2019.06.06. 16:22

Egyesülnek az elszakított lelkek

Napkoron megújult a civil centrum épülete és felavattak egy székelykaput és egy trianoni keresztet is.

Fotó: Sipeki Péter

„Ez a kapu nem akar kizárni, csak azt mutatja meg, merre kell bejárni” – olvasható azon a székelykapun, mely a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából készült és amelyet ünnepélyes keretek közt adtak át csütörtökön Napkoron, a helyi civil centrum udvarán. Az ünnepségen felavattak egy trianoni keresztet is, ahogy a Napkori Többcélú Civil Centrum épületének felújításának is tapsolhattak a megjelentek.

Pályázati forrásból

– Három éve vártunk már erre a napra, rengeteget dolgoztunk azon, hogy ez a több mint száz éves épület megújulhasson. Ez a ház egy módos zsidó család tulajdonában állt, majd a világháborúk és a kommunizmus után egyre rosszabb állapotba került, volt itt tsz-iroda és pékség is – emlékezett vissza Bakti János, a Napkori Többcélú Civil Centrum vezetője, majd a közelmúltra visszatérve elmondta: 2015-ben került a civil centrum tulajdonába az épület, mely végül egy 2016-ban elnyert vidékfejlesztési pályázatnak köszönheti újjászületését. – Szeretnénk olyan programokat szervezni, mely az idősebbeket és a fiatalabb generáció tagjait is megmozgatja – zárta gondolatait Bakti János.

Bacskai József a csütörtökön felszentelt székelykapu és a trianoni kereszt jelentőségét emelte ki köszöntőjében. A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: a trianoni diktátum 99. évfordulóján sikerült a nemzetet újra egyesíteni.

– Akkor a magyarok fájdalma miatt szóltak a harangok, a mi fájdalmunkat hirdette a harangszó, mára az elszakított lelkek újra egyesültek, a magyar közösségek mindenhol, az elcsatolt területeken is folyamatosan gyarapodnak – emelte ki Bacskai József helyettes államtitkár.

Felemelő érzés

A napkori rendezvényre elfogadta a meghívást Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke is. – Megtisztelő, hogy itt lehetek, és itt állhatok a felújított ház mellett, melyet még romos állapotában is láttam. Most, mikor újra láthatom, felemelő érzés kerít hatalmába. Az épületet ugyan még nem vették használatba, de lélekben már be van lakva. Ahogy ez a ház, úgy a nemzetünk is történelmi viharokat élt meg, s mindannyiunknak sikerült megtalálni a kiutat a trianoni tragédiából – fogalmazott Jakab István, majd hozzátette: Európa szívében épül-szépül a nemzet és a magyar vidék, Magyarország pedig ékes példája annak, hogy kitartással, alázattal, akarattal és hittel messzire lehet jutni. – Ha a nemzet erős, a magyar nép bármire képes. Mára elértük, hogy 15 millió honfitársunk szíve egyszerre dobban és nem csak felelősséget érez, hanem vállal is egymásért – húzta alá az Országgyűlés alelnöke.

Ápolják a hagyományokat

 

Mosdóczi Vilmos, a Magyar Polgári Párt alelnöke azzal kezdte: örömmel fogadta a felkérést és jött el Napkorra. – A trianoni békediktátum aláírásának napja gyásznap, melyen feldarabolták Magyarországot. Gyásznap, mert sokan nem használhatják anyanyelvüket, jelképeiket, bezáratják iskoláikat, a szülőföldjén lerománozzák, leszlovákozzák, meggyalázzák emlékműveiket, sírhelyeiket. Az viszont örömmel tölt el, hogy van itt egy olyan közösség, amelynek tagjai ápolják a magyar hagyományokat, ez a munka most ebben a székelykapuban és a mögötte felállított trianoni keresztben testesül meg – mondta a Magyar Polgári Párt alelnöke, Mosdóczi Vilmos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában