Kelet-retro

2019.06.28. 09:00

Ezt írta 20 éve a Kelet – Halált osztó habszifon Sóstón

Előkaptuk az 60 és 20 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Templomot szenteltek Kisszekeresen. A felújított épület újabb gyöngyszem a megye gyönyörű műemlékei között (1999. június 28., hétfő)

1959. június 28., vasárnap

Félreértés volt a nyíregyházi fecskeügy

Már több mint egy hete lázas hír járja át a várost. A korzón álló kis csoport csakúgy erről beszél, mint a villamos utasa, azt mondja, hogy „Még ilyet! Egész Magyarországon nincs példa rá! Sóstón betiltották a fecske-fürdőnadrág viselését. Ez aztán kooperáció: az ipar tömegesen gyártja, a fürdőzők nem viselhetik! Ugyanígy a kétrészes női fürdőruhának is befellegzett! Még ilyet…”

Nyár van, jó sok fény, meleg, érthető a nagy érdeklődés Sóstó iránt. Ezért is inkább kényelmetlenül érte az embereket a fentebb idézett és úton-útfélen terjesztett hír. Mert így logikus: ha már gyártják azt a fecskét, engedjék elhordani is. Különösképp azért, mert olcsó, sokan hozzájuthatnak. Szász elvtársat hívtuk fel, a vállalat vezetőjét, hogy érdeklődjünk, mi igaz a hírből.

„Valóban kihelyeztünk egy táblát a bejáratnál, amelyen figyelmeztettük a vendégeket a fürdőruhákra vonatkozóan. Törvény van rá, hogy közös fürdőhelyen szeméremsértő öltözékben, a közízlést felrúgó ruhában megjelenni tilos. Egynéhány – magát vagánynak nevező – fiatal aztán nagy port vert a dolog körül. Korántsem arról volt szó, hogy a kereskedelem által árusított fecskékben, vagy kétrészes női fürdőruhában tilos belépni a strandra. Azok kényelmesek, tehát a közízlésnek is megfelelnek. De tapasztaltuk, hogy több fiatalember és lány úgynevezett házi gyártmányú, miniatűr fürdőruhákat akar rendszeresíteni. Több vendék elítélte ezt, s mi a közönség kérésének tettünk eleget, amikor ezeket kitiltottuk. Igaz, a táblát levettük, de a jövőben is erélyesen lépünk fel az ízléstelen, szemérmetlen, átlátszó házi költemények ellen.”

1999. június 28., hétfő

Halált osztó habszifon Sóstón

Tragédia történt tegnap délután Sóstófürdőn, a melegstrandon: egy férfi kezében felrobbant a habszifon. Olyan súlyos mellkasi sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett rajta segíteni.

Templomot szenteltek Kisszekeresen. A felújított épület újabb gyöngyszem a megye gyönyörű műemlékei között (1999. június 28., hétfő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában