Trianon

2019.06.05. 10:49

Székely kaput is avattak nemzeti összetartozás napján Dombrádon

Dombrád önkormányzata június 4-én megemlékezett a nemzeti összetartozás napjáról.

Fotó: Lukács Adrienn

Kozmáné Kasza Veronika, a város polgármestere ünnepi beszédében az éppen 99 éve aláírt békediktátumra tekintett vissza. Ez volt az a nap, amikor hazánk területének kétharmadát elcsatolták, amikor a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került. Megkérdőjelezhetetlen veszteség volt ez a magyarság számára, amely miatt érzéseinkkel közel egy évszázada küszködtünk.

A polgármester asszony beszédében kiemelte, hogy a nemzeti összetartozás valóban bennünk él – bizonyosságtétel erre az, hogy a város e napon testvértelepülésével, Jánosi vezetőségével együtt emlékezett. Dombrád a nemzeti összetartozás napjával egybekötötte a város középpontjában felállított székely kapu átadását is.

Fotó: Lukács Adrienn

A székely kapu az összetartozásnak, összefogásnak állít emléket. A megszentelt és megáldott alkotás egy határon túli református lelkipásztor, fafaragó, Pocsai Vince nagytiszteletű úr munkája. A helytörténeti kiállítás bejáratához épített kapu mostantól különleges éke a városnak, a Kárpát-medence és a világ számos pontján a magyar-magyar összetartozást, a nemzeti kötődést fejezi ki.

A székely kapu szimbóluma a település vendégszeretetének, jelképe a barátságnak és összetartozásnak, valamint jelképe a jövő nemzedéknek.

Ragu Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában