Kelet-retro

2019.06.24. 12:17

Vadnyugat Kemecsén – Bajonettel, cipősarokkal küzdöttek a nők

Előkaptuk a 60, 50 és 30 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Motoros futball! Izgalmas, ügyességet kívánó sport. Felvételünk a nyíregyházi belügyi sportnapon készült (1959. június 24., szerda)

1959. június 24., szerda

Fehérgyarmaton nyílt meg az ország első önkiszolgáló könyvesboltja

A kereskedelem új formái naponta újabb és újabb meglepetésekkel szolgálnak a vásárlóknak. Sokan vásároltunk már önkiszolgáló fűszerboltokban, hallottunk már róla, hogy vannak ilyen meg olyan önkiszolgáló, vagy éppen önkiválasztó boltok, de önkiszolgáló könyvesboltokról még nemigen beszéltek. Pedig ilyen is van, méghozzá megyénkben és az országban elsőnek.

Az első önkiszolgáló könyv- és hanglemezbolt Fehérgyarmaton nyílt meg. Ebben a szép és újjáalakított boltban nem mindennapi kényelem fogadja a vásárlókat. Kényelmes székek, olvasóasztalok és kellemes zene teszi hangulatossá a vásárlást. A vevők kényük-kedvük szerint válogathatnak a legújabb könyvek és hanglemezek között. És nem kis büszkeség tölt el minket, szabolcs-szatmáriakat akkor, ha nemsokára valamennyi járási székhelyi könyvesboltunkon olvashatjuk: „Önkiszolgáló könyv- és hanglemezbolt”.

Halálos szerencsétlenség a Selyem utcában

Szombat este súlyos szerencsétlenséget okozott az elővigyázatlanság Nyíregyházán, a Selyem utcán. R. Sándor új lakást épített, ahová vasárnap akartak beköltözni. Felesége a szobában a padlót eresztette be benzinnel hígított pasztával. A fürdőszoba kályhájában tűz égett, s amikor kinyitották a fürdőszoba ajtaját, berobbant a lakószobában elpárolgott benzingőz. A robbanás, valamint az azt követő égés súlyos, harmadfokú égési sebeket okozott R.-nénak és a szobában tartózkodó apjának, aki sérüléseibe belehalt.

1969. június 24., kedd

Halál könnyelműségből

B. I. 36 éves darálógép-kezelő a Gabonafelvásárló és Feldolgozó Vállalat mátészalkai darálóüzemében szabálytalanul akarta visszahelyezni a gépről leesett meghajtószíjat. A szíj berántotta a könnyelmű embert, aki a helyszínen szörnyethalt.

1989. június 24., szombat

Licit a kádfürdőre – Lebontás helyett mégis felújítás?

Sokszor megkongatták már a vészharangot a sóstói kádfürdő épülete felett – de az utolsó pillanatban mindig volt valaki a lokálpatrióták között, aki kieszközölte a fennmaradást. Mi tagadás, elég csúf már leromlott állapotában, holott virágkorában éke volt Sóstónak.

Most a tanács fordított egyet a kibontakozási módon: nem egyszerűen pénzt kér az épületért, hanem a hasznosítás lehetőségét ajánlja. Az aláírt megállapodás előirányozza: a kész tervek birtokában licitre bocsájtják a hasznosítás lehetőségét, feltételül szabva a felújítást.

Vadnyugat Kemecsén – Bajonettel, cipősarokkal küzdöttek a nők

A kemecsei Márka presszó csaposa kilenc éve űzi a mesterségét, sokat látott, hallott, tapasztalt, de olyasmiben, mint június 9-én, még nem volt része.

„A vendéglőben vagy tizenöten tartózkodtak. A pultnál álltam, s néhány másodperc alatt, előzetes szóváltás nélkül olyan tömegverekedés alakult ki, amilyet még westernfilmben sem láttam. Annyit azért kihámoztam, hogy a lehúzott cipőjük sarkával először a nők estek a férfiaknak. A férfiak védekeztek, majd az asztalok leszaggatott márványlapjával, a székekkel, az öklükkel és a söröskorsókkal, meg ami a kezükbe akadt, ellentámadásba lendültek. Hogy ki ki ellen van, kibogozhatatlan volt, csaknem mindenki mindenkit ütött. Vagy tíz perc múlva a csata színhelye már az udvar volt, ott már egy női kézben bajonett villogott, de ásó és kapa is előkerült. A csihi-puhi az utcán is folytatódott. A csetepaté okát a mai napig sem sikerült megtudnom.”

A rendőrök és önkéntes rendőrök együttes fellépése nyomán a verekedés abbamaradt, s vagy 35-40 személyt a tanácsházára kísértek. Közülük a hat főkolompost a rendőrségre előállították.

Motoros futball! Izgalmas, ügyességet kívánó sport. Felvételünk a nyíregyházi belügyi sportnapon készült (1959. június 24., szerda)
Képünkön a mátészalkai földművesszövetkezet cukrászdájának triciklis fagylaltosa a kocsordiak melegét csillapítja egy kis jeges nyalókával (1959. június 24., szerda)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában