Országos Honismereti Akadémia

2019.07.08. 12:46

Amikor a nemesség kötelez

A szakmai előadásokat különféle kirándulásokkal színesítik a szervezők.

– A nemességnek döntő szerepe volt abban, hogy nemzetünk fennmaradt – hangzott el az Országos Honismereti Akadémia nyíregyházi nyitónapján.

Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke a péntekig tartó rendezvénysorozat hétfői megnyitóján kiemelte: a nemesség ma már nem számít hivatalos társadalmi rétegnek, de az egykori nemesek leszármazottai követik az ősök pozitív példáját. A Honismereti Szövetség elnöke tolmácsolta a hallgatóság felé annak a Nagykárolyi gróf Károlyi Lászlónak – a rendezvény egyik fővédnökének – az üdvözletét, aki egyenes ági leszármazottja Nyíregyházát 1755-ben újratelepítő gróf Károlyi Ferencnek. A programsorozat résztvevői a hét folyamán szakmai előadásokat hallgathatnak meg a nemesség történetéről, de több, megyei turisztikai látványossággal is megismertetik őket a szervezők.

Dr. Bene János és dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum címzetes, illetve jelenlegi igazgatója szalagot helyezett el az Országos Honismereti Akadémia vándorbotján | Fotó: Tarnavölgyi Gergely

 

Ezek is érdekelhetik