Mátészalka

2019.07.20. 19:00

Édes teher a pedagógusoké

„Az elismerés mindenkinek fontos, legyen az gyerek vagy felnőtt.”

Lukács Bertalan igazgató és Ovcsarenkóné Tuba Viola tanárnő | Fotó: iskola

Kellemes kötelességének tett eleget Lukács Bertalan igazgató úr, amikor a 2018/19-es tanévet záró ünnepségen átadhatta az általa vezetett Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium két pedagógusának azt a kitüntető oklevelet, amellyel Ovcsarenkoné Tuba Viola angol nyelv, és Rozgonyi Dezső matematika–fizika szakos tanároknak kiemelkedő szakmai tevékenységét ismerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Megtalált hivatás

A kiváló angoltanárt, Ovcsarenkóné Tuba Violát odaadó munkájának e rangos elismerése a pedagógusi hivatással kapcsolatos emelkedett gondolatok megfogalmazására sarkallta: „Ha rátalálsz valódi hivatásodra, azzal egy életet bizonyosan megváltoztatsz, mégpedig a sajátodat.”(Dan Millman)

Lukács Bertalan igazgató és Ovcsarenkóné Tuba Viola tanárnő | Fotó: iskola

„Biztos vagyok abban, hogy akárhány embert megkérdeznék, mindenki másképpen értelmezné a hivatás szót. Nincs olyan egyértelmű definíciója, mint bármilyen tudományos fogalomnak. Számomra mégis borzasztóan egyszerű a magyarázat: végezd a munkádat örömmel, lelkesedéssel, energiával, szeretettel és szenvedéllyel. Érezd azt minden reggel, hogy érdemes felkelni, hiszen újabbnál újabb kihívások várnak, sok hasznos és elégedettséggel eltöltő dolgot tehetsz ma, holnap és holnapután is. Boldoggá tesz, ha látod, hogy van értelme a munkádnak. A kudarcok csak átmenetileg szegik kedvedet, soha, még csak kósza gondolatként sem fogalmazódik meg benned, hogy feladd azt, amit csinálsz. Borzasztóan szerencsések azok az emberek, akik így éreznek egy bármilyen pályán eltöltött hosszú évtizedek után is.

Pedagógusnak lenni mérhetetlen öröm, kihívás és felelősség. Lépést kell tartani a változó világgal, meg kell találni a hangot, a közös nevezőt a diákokkal, meg kell felelni a kihívásoknak. Egy jó pedagógusnál a tanítás és a nevelés kéz a kézben jár, egyik a másik nélkül nem is létezhet. Egy jó pedagógus munkája nemcsak abból áll, hogy a tanulókat felvértezze a szükséges ismeretekkel, hanem abból is, hogy a jellemüket formálja, példát mutasson, és akihez a tanítványai bizalommal fordulhatnak, akinek a segítségére minden körülmények között számíthatnak.

Pedagógusnak lenni óriási felelősség, hiszen a gyermeki lélek sérülékeny, önbizalma könnyen rombolható, a sorozatos kudarcélmények torzíthatják a személyiséget, dacot, ellenállást válthatnak ki. Ugyanakkor lehetőség is arra, hogy a gyermeki lelket mint egy virágoskertet gondozzuk, ápoljuk, nevelgessük, és csak a vadhajtásokat nyesegessük.

Az elismerés felelősség is

És mikor érzi úgy egy pedagógus, hogy a helyén van, hogy megtalálta a hivatását? Akkor, ha az általa közvetített ismeretek, gondolatok, erkölcsi értékek megtalálják az utat a gondjaira bízott diákokhoz. Ha a sikerül megértetnie, nem ellenük, hanem értük van. Leírhatatlan örömöt és elismerést jelentenek számára tanítványai sikerei, megszerzett nyelvvizsgájuk, sikeres érettségi és felvételi vizsgájuk. Egy jó szó, egy kedves mosoly, egy őszinte elismerés és köszönet egy szál virággal pedagógusnapra. Az elismerés mindenkinek fontos, legyen az gyerek vagy felnőtt. Az elismerés megerősít, önbizalmat ad, boldogsággal, jóleső érzéssel tölt el. Ugyanakkor felelősség is. Annak a felelőssége, hogy ennek az elismerésnek a továbbiakban is meg kell felelni, ugyanolyan jól, ha nem jobban kell teljesíteni.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában