Segítség, gondoskodás

2019.07.14. 13:18

Jubilál a Máltai Szeretetszolgálat

A hitet védik és a szegényeket szolgálják a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tagjai.

Másodszor adott helyet Kállósemjén a 30. születésnapját ünneplő Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-alföldi Regionális, 10. lelki napjának.

A lelki nap résztvevői a kállósemjéni kúria parkjában
Fotó: Papp Sándor

A családtagok jelenlétében

Innen indult 2010-ben az a kezdeményezés, hogy legyen egy nap minden évben, amikor össze lehet gyűlni, visszatekintve az elmúlt időszakra, hálát adva az elért eredményekért. A szent liturgia a görögkatolikus templomban volt, ahol Belicza László polgármester köszöntötte a település nevében a jelen lévő Kállay Helént, Kállay Miklós miniszterelnök, máltai lovag unokáját, Kállay Ubul Tamás engedelmességbeli nagykeresztes tiszteleti tartománynagyot, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz) elnökségi tagját, a rendtagok hitéletét szervező spirituális vezetőt, valamint a régió csoportvezetőit, önkénteseit.

Orosz István parókus prédikációjában történelmi visszatekintést tett a Szeretetszolgálat itthoni megalakulásának előzményeire, körülményeire: keletnémet menekültek befogadása Zugligeten, a vasfüggöny lebontása, a román forradalom. Köszönetet mondott a szeretetszolgálat tagjainak és önkénteseinek, egyben biztatta is őket, hogy továbbra is töretlen lelkesedéssel, Istenbe vetett bizalommal védjék a hitet és szolgálják a rászorultakat – híven a szeretetszolgálat jelmondatához.

Segítség, gondoskodás

A megemlékezés a Kállay család kriptájában folytatódott, ahol elhelyezték a kegyelet és a hála koszorúit, mécseseit Kállay Kristóf (1916–2006) néhai szentszéki nagykövet, MMLSz elnök sírjánál. Az elhunyt család- és rendtagok lelki üdvéért közösen imádkoztak, megtekintették a közelmúltban felújított Kállay-kúriában kialakított állandó kiállítást, különös tekintettel a máltai szobára, amely emléket állít a Kállay család azon tagjainak, akik a lovagrendben és a szeretetszolgálatban tevékenykedtek.

A program agapéval folytatódott, előtte Kállay Ubul átadta a lovagszövetség elnöksége által odaítélt Apor Vilmos Ezüst Emlékérmet Bíró Bálintnénak, a szeretetszolgálat mátészalkai csoportja tagjának, több évtizedes önkéntesi munkássága elismeréseként.

A mintegy 80 zarándok azzal a lelki feltöltődéssel indult haza, hogy az elkövetkező 30 évben is mindent megtesz azért, hogy a szegényeken és az elesetteken segíteni tudjon.

- Komiszár Dénes -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában