Vandalizmus Nyíregyházán

2019.07.05. 07:23

Megrongálták a játékkastélyt, a kötélpályát, szétrúgták a madársziluett-táblát a nyíregyházi „majdnem felnőtt” emberek...

A vandálok nem kímélik a megyeszékhely parkjait és tereit.

Közös felelősségünk, hogy a játszóterek (sz)épségét megőrizzük

Forrás: Dodó Ferenc

Nemrég adták át a látványosan felújított Bujtosi Városligetet, ahol minden korosztály tagjai megtalálhatják a kikapcsolódásukra szolgáló elemeket, tárgyakat, felületeket. Józan ésszel azt gondolnánk, hogy ennek mindenki örül, és megbecsüli az értékeket. Ehhez képest a dú­lás nyomairól érkeztek lapunkhoz bejelentések. Hogy mi indokolta a vandál cselekedetet, arra aligha lehet ­észszerű magyarázat.

Szándékos beszennyezések

– A Bujtosi Városligetben megrongálták a játékkastélyt, azaz a nagy várat, a kötélpályát, illetve egy madársziluett-táblát is szétrúgtak – erősítette meg a városüzemeltetés közterület-fenntartási irodájának vezetője, Keczkó János. – Sajnos, több játszótéren láthatunk olyan károkat, amelyek a nem rendeltetésszerű használatból erednek: éjszakánként a fiatalok dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, hangoskodnak az eszközökön vagy azok közvetlen közelében. Egyre gyakoribb, hogy az eszközöket szándékosan beszennyezik ürülékkel. Olvasónk jelezte, hogy a szintén nemrég felújított, igényes Benczúr téri játszótéren hiányosságokat tapasztalt.

A kamerák figyelnek

– A „majdnem felnőtt” emberek minden áldott nap maghéjjal szórják meg a Benczúr téri játszóteret, a vécét nem rendeltetésszerűen használják, annak ajtaját a tiltás ellenére kézzel feszegetik, ami így tönkre fog menni. A trambulinra biciklivel és gördeszkával ugrálnak, ezért a gumi elkezdett foszlani, amitől a kiálló drótszálak megszúrják a kicsiket, ha lehúzzák a cipőt. Már amennyiben a nagyoktól oda mernek menni egyáltalán. A cigarettacsikkek sem ritkák, de azokat mi össze szoktuk szedni, mint ahogyan eleinte a bejárati ajtók kilincseit is az ügyes apukák rakták vissza. A napvitorlákat kiégették a nagyfiúk cigarettával – dohogott egy anyuka.

– A Benczúr téri trambulinon a kopásnyomok a használatból fakadnak, viszont a napvitorlák lyukasodásának oka egyelőre ismeretlen. Intézkedünk a helyreállításról, a kát pontos összege ezt követően állapítható meg – mondta Keczkó János.

A közterület-felügyelet vezetője, Bodrogi László tájékoztatása szerint a térfigyelő kamera nagyon sokat segíthet a szándékos rongálásoknál:

– Mindkét helyszínen vannak térfigyelő kamerák, a Bujtosi Városligetben két esetben „látta” is a kamera az elkövetőt, ezért a közterület-felügyelet feljelentést tett a rend­őrségen ismeretlen tettes ellen.

– A Bujtosi Városligetben történtek után a feljelentés alapján a Nyíregyházi Rend­őrkapitányságon garázdaság vétségének elkövetése miatt folytatnak büntetőeljárást. A nyomozás során beszerzett kamerafelvételek elemzése és értékelése folyamatban van. Aki garázdaság vétségével bűncselekményt követ el, a hatályos Büntető törvénykönyv szerint (ha súlyosabb bűncselekmény nem történik) 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – közölte Fehérvári Marietta rendőr százados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Vandalizmus az elmúlt években

2014. július: ismeretlen tettes felgyújtotta az egyik fa esőházat a Sóstói-erdőben, majd fából készült szeméttárolókat égettek el, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság mindkét ügyben nyomozást indított rongálás miatt.

2016. november: a Nyíregyházi Rend­őrkapitányság rongálás miatt gyanúsítottként hallgatott ki két 17 éves nyíregyházi fiút, akik a megalapozott gyanú szerint kitörték a használaton kívüli villamos bejárati ajtajának alsó részét, a fiatalok beismerő vallomást tettek, de nem tudtak magyarázatot adni a tettükre.

2016. december: megrongálták a villamos bejárati ajtaját, a tér­figyelő kamera képeit többek között hírportálunk, a szon.hu is közzétette. A felhívásnak köszönhetően a felvételeken látható fiatalok önként feladták magukat a rendőrségen.

2019. június: szomorú látvány fogadta a napokban azokat a nyírszőlősi gyerekeket, akik úgy tervezték, hogy focizással töltenek néhány órácskát: megrongálták a kapukat, így le kellett mondaniuk az igazi játékélményről. A Bujtosi Városligetben kihelyezett madártáblát sem kímélték, csupán néhány napig csodálhatták a parkban pihenők a fából készült alkotást.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában