SZAVAZÁSÉRTÉKELÉS

2019.07.16. 12:09

Háború a vérszívók ellen – minden hiába?

Legutóbb arról kérdeztük olvasóinkat, hogyan védekeznek a szúnyogok ellen.

A beérkezett szavazatok összesítése után kissé meglepő eredményre jutottunk. Olvasóink legnagyobb arányban (36%) reménytelen belenyugvással állnak a szúnyoghelyzethez, mondván, úgyis megesznek minket az apró vérszívók nyár végére.

Kis barátunk | Fotó: pixabay

Harcosabb lelkületű szavazóink egyrészt minden házi praktikát és távol tartó eszközt bevetnek (23%), míg olvasóink 19%-a nem válogatna az eszközökben, szó szerint mindent bevetne, csak hogy pár óra nyugalma legyen egy kellemes nyári estén a kertben.

Sokan mindent megpróbálnak... | Illusztráció: pixabay

Tíz százalék a vegyi hadviselést választaná, irtószerrel, füstölővel igyekszik távol tartani a gyötrő ízeltlábúakat. Válaszadóink viszonylag kis hányada bízik az irtás hatékonyságában, bár tíz százalékuk úgy érzi, hatásos volt a gyérítés, nincs itt semmi probléma.

Némi reménykedésre adhat okot, hogy a Katasztrófavédelem a napokban közölte: minden eddiginél nagyobb területen folyik szúnyoggyérítés, a Balaton, a Tisza-tó és egyéb népszerű vízparti területeken ráadásul kiemelten, olyan körzetek bevonásával, ahol eddig nem volt jelentős beavatkozás.

A múlt héten Budapesten és 396 település belterületén, összesen 123 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen.

Bár sokaknak csak az számít, pusztuljanak a szúnyogok, mégis megnyugtató a tudat: a kezelésekhez használt irtószer az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, melegvérűekre, így emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt, a növényeket sem károsítja.

A csapadékos idő után közvetlen környezetünkben számos, a csípőszúnyoglárvák számára kifejezetten kedvező kisebb pangó vizek alakulhattak ki. Arról, hogy milyen módszerekkel lehet a ház körül csökkenteni a szúnyogok számát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített plakátot...

...és egy tájékoztatót, mely ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik