man of the month

2019.07.24. 07:00

Őt választották a hónap emberének

A díjat az amerikai nagykövetség ösztöndíjprogramjában résztvevők kaphatják meg kiemelkedő munkájukért.

Hudák Zsolt nem fél megvalósítani az álmait, ötleteit | Fotó: US Embassy Budapest

Fotó: US Embassy Budapest

– Még 2013-ban indított a követség egy fiatal vezetőket képző programot, amire az ország minden tájáról pályázhattak a diákok és a pedagógusok.

Nyolc fiatalt választottak ki, akiknek én lettem a koordinátoruk.

Volt egy ugyanilyen csapata Szerbiának, Szlovákiának, Szlovéniának és az Egyesült Államoknak is. Majdnem egy hónapot töltöttünk Amerikában: Washingtonban volt egy egyhetes felkészítés, majd átmentünk Kansas Citybe, végül Chicagóban zárult az utazás, ahol tapasztalatot cseréltünk.

Itt mindenkinek elő kellett állnia egy projekt­ötlettel. Arra gondoltam, hogy a Wesselényi néhány „vidéki”, bejárós diákja összegyűjthetné lakóhelyük nevezetességeit, és összeállíthatna egy angol és egy német nyelvű leírást közösen a saját osztályával.

Ez nagyon tetszett a gyerekeknek, akikkel azt találtuk ki, hogy egy 24 órás akció során elkészítjük a megyetérképet legóból, és feltüntetjük rajta a lakóhelyüket – idézte fel Hudák Zsolt annak a történetnek a kezdetét, aminek egyik állomásaként nemrégiben megkapta az amerikai nagykövetség Alum of the Month nevű elismerését.

Jönnek az eredmények

– A projekt előkészítésében négy olyan diák segített nekem, akiknek magánéleti gondjaik voltak, drogproblémák, rendőrségi ügyek, a közös munkát mégis komolyan vették, ott segítettek, ahol tudtak, hogy minden gördülékenyen menjen.

A kapott legóból egy amerikai tervező segítségével 3D-s kupákat készítettünk, majd a megmaradt kockákat elkértük a nyíregyházi gyártól, amiből a wesselényis srácok kedvükre építhettek. Azt vettem észre, hogy év végére mintha javultak volna az iskolai eredményeik.

Fotó: Sipeki Péter

Ez volt 2014 júniusában, közben az amerikai nagykövetségtől támogatást kaptunk arra, hogy a megye­térképet bekereteztessük, és biztonsági üveggel, LED-világítással ellátva kiállítsuk az iskolában.

Így alakult meg a következő tanév elején a LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás programjának támogatásával a tekerd! csoport, amibe kifejezetten problémás diákokat próbáltam bevonni.

Az volt a cél ezzel az egésszel, hogy a csapat tagjai elvégezzék a sulit, ami mostanra a legtöbbjüknek sikerült is, az új tagoknál pedig úgy tűnik, már nem ez az elsődleges szempont. Huszonheten vannak a tekerd!-ben, közülük tizenhárman az iskolában tanulnak, a többiek dolgoznak, egyikük pedig egyetemista. Persze, így is vannak gondok, de azért szépen jönnek az eredmények – büszkélkedett a pedagógus.

– Tavaly a követség közzétett egy hátrányos helyzetű fiatalokat célzó pályázatot, akkor jött a Keverd a kockákat! című projektünk ötlete. Ennek lényege, hogy egy-egy híres amerikai emberről kellett plakátot készíteniük az iskoláknak.

Fotó: Sipeki Péter

Több helyszínen voltak kapcsolódó rendezvények, jártunk Zalaegerszegen, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Alsószentmártonon, Siófokon, Balatonbogláron, Berettyóújfaluban, és kétszer a nyíregyházi Wesselényi adott helyet a találkozóknak. Az egyéves projekt alatt összesen negyven iskola hétszáz diákját értük el; megépítettük többek között Mary Jackson, Amelia Earhart, Michael Jackson, Mi­chelle Obama, Rosa Parks és ­Jane Addams portréját.

Bár a nagykövetség nevében nem beszélhetek, úgy gondolom, tetszett nekik ez a projekt, amiben a diákok közelebb hozták egymáshoz a magyar és az amerikai kultúrát. Minden szempontból sokat fejlődtek, hiszen számos feladatot közösen kellett megoldaniuk, a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének köszönhetően a Braille-írással is megismerkedhettek, tehát az érzékenyítés is része volt a nagy egésznek.

Felkérések, meghívások

Az Alum of the Month nevű elismerést havonta adományozza a nagykövetség egy olyan embernek, aki az Egyesült Államok valamelyik ösztöndíjprogramjában kimagasló eredményt ért el a munkája során.

– Legutóbb, június végén–július elején ezt én kaptam, és David Cornstein amerikai nagykövet meghívására részt vettem az USA függetlenség napi ünnepségén.

Az élet a nyári szünet alatt sem áll meg, a tekerd! csoport augusztus végén kitelepül a Szegedi Ifjúsági Napokon.

– Még soha nem vettünk részt kulturális fesztiválon, de igyekszünk minden napra más-más programot összeállítani. Szeptember elején a Jósa András Múzeum felkérésének teszünk eleget, de negyedszer is visszahívtak minket Zalaegerszegre. Ez nagyon jó érzés, hiszen

a képregényhősöktől eljutottunk odáig, hogy múzeumok és galériák keresik meg a csapatot.

CsA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában