Iskolakezdés

2019.08.10. 14:52

Az elsősöknek a legdrágább...

Az augusztus minden évben a nagy tanévkezdési bevásárlások időszaka.

Az apagyi Debrecenszkiné Juhász Tünde nagyobbik lánya, Gréta az idén kezdi a harmadik osztályt, pénteken iskolaszereket vásároltak Nyíregyházán

Fotó: Sipeki Péter

Az áruházak polcai roskadoznak a tanszerektől, csak három hét, és kezdődik az iskola. Sokan már most, a szokásos hó végi nagy roham előtt megvásárolják a tanszereket. A különböző tanszercsomagoktól függően a szülők nem lepődnek meg, ha több tízezer forintra rúg az írószerek végszámlája. Lapunk utánajárt, mennyibe is kerül a családoknak az iskolakezdés. A legnagyobb kiadással az elsősök iskolakezdése jár, csak a táskán kívül 15–18 ezer forint, mire mindent beszereznek a szülők – tudtuk meg.

– Már érzékelhető, hogy közeledik a tanévkezdés, de igazi nagy rohamra csak augusztus 20-a után számítunk – tudtuk meg Bacskai Erikától. A papír-írószer kis- és nagy­kereskedelemmel foglalkozó Hungaroprint Kft. tulajdonosa hozzátette: mint minden évben, most is vannak slágerminták, az idén a lányoknál a flamingós, unikornisos, fiúknál pedig a focis és a terepmintás termékek a legnépszerűbbek, de a kedves kisállatok – cicák, kutyusok, lovak – nem mennek ki a divatból. A választék nagy, az árak igen széles skálán mozognak; iskolatáska például már 5-6 ezer forintért kapható, ám a 26 ezer forintos is megtalálható, sokan keresik az ergonomikus, gerinckímélő iskolatáskákat. Tolltartó van 1000 forintért, a márkás, előre „berendezett” tolltartók is népszerűek, amikért akár több ezer forintot kifizetnek. Bacskai Erika úgy látja, a szülők inkább a minőséget keresik, hamarabb választják az ilyen termékeket, még akkor is, ha ez esetleg a drágább árkategóriába tartozik.

Kedvcsináló füzetek

– Az elsősök hetekkel korábban megkapták a listát azokról az eszközökről, felszerelésekről, amelyekre szükségük lesz év közben, míg a nagyobbaknál többnyire a tanévnyitó után derül ki, miből mennyi kell, így ők szeptember első hetében vásárolnak inkább – tudtuk meg, s kiderült az is, a gyerekeknek van beleszólásuk, hogy mit vegyenek, a felsősök és középiskolások maguk intézik a füzetek, írószerek beszerzését. – A kicsiknél fontos, hogy olyan füzetük legyen, amilyet szeretnének, ez kedvet csinál nekik az iskolához, a szülő pedig örül, hogy a csemetéje szívesen használja. A középiskolások praktikusabbak, kedvelik a 100 oldalas füzeteket, amit egy évig tudnak használni, és egy-egy tantárgy anyaga belefér.

Összeszámolva egy elsős felszerelését – tolltartóval, tornazsákkal, uzsonnatáskával, korongokkal, pálcikákkal, színes ceruzával stb. – az iskolatáskán felül mintegy 15–18 ezer forintos kiadást jelent a családnak. A legtöbb pénzt általában az iskolakezdők hagyják az üzletben, a középiskolások célirányosan csak azt veszik meg, ami a legszükségesebb – jegyezte meg Bacskai Erika.

Bekalkulált költségek

A Renomé-Print Kft. üzletében péntek délelőtt nagy volt a sürgés-forgás. Apukák, anyukák és kisgyerekek jöttek-mentek a polcok között, s mindannyiuk előtt egy cél lebegett: megvásárolni a szeptemberi iskolakezdéshez szükséges dolgokat.

– Egyedül jöttem, Fruzsina lányom most egy kézműves-foglalkozáson van. Megmondom őszintén, így talán gazdaságosabb lesz a bevásárlás, mert Fruzsi valamilyen különös képességgel rendelkezik, hisz mindig a drágább füzetet vagy ceruzát veszi le a polcról – mondta mosolyogva Viktória, akinek a lánya a szün­idő végén a második osztályt kezdi majd meg a nyíregyházi Túróczy Zoltán evangélikus iskolában.

– Eddig zsírkréta, gyurma, grafitceruza és füzet került a kosaramba, most azon gondolkodom, kiscicás vagy unikornisos borítót vásároljak, s még rajzlapot sem vettem. Úgy számolok, hogy a kasszánál nagyjából tizenötezer forinttól fogok megszabadulni, és az is biztos, hogy lesz még egy-két bevásárlókörút az iskolakezdés előtt – tette hozzá a nyíregyházi édesanya. Viktória szerint a tanító nénijük tényleg csak azokat a dolgokat veteti meg a szülőkkel, amikre a gyerekeknek valóban szükségük lesz.

– Azt vettem észre, hogy nincs rivalizálás a gyerekek közt abban, hogy kinek van menőbb iskolatáskája vagy divatosabb tornaruhája. Bízom benne, ez is így marad – reménykedett Viktória, aki nem szokta összeszámolni, hogy mennyibe „fáj” a családi kasszának az iskolakezdés, s mint fogalmazott: ezt a költséget be kell kalkulálni az éves kiadások közé.

Nyugodtan hátradőlhet

– Tavaly ilyenkor már javában megvolt a listám, milyen tanszerek szükségesek elsős kislányomnak az iskolakezdéshez. A lajstromot beiratkozáskor kaptuk meg, persze nem volt teljes a felsorolás, csupán az alapfelszerelésekre vonatkozó igényeket írták össze előre a tanító nénik – mondta el Fazekas Orsolya.

– A tapasztalat az, hogy elég sok felesleges dolgot is megvásárolunk, amit csak később, a felsőbb osztályokban vagy egyáltalán nem is használ fel a gyerek. Őszintén szólva, emiatt is emlegetik a legköltségesebb tanévkezdésnek az első évfolyamot, mert nincs semmi otthon az íróasztal­fiókban, amit az előző évről „megörökölhetne” a gyerek. Mi tavaly úgy bevásároltunk, hogy most nyugodtan hátradőlhetek, mert egy halom füzet, könyvborító, ceruzák, rajzeszközök megmaradtak, így csupán a kinőtt tornacipőt kell lecserélnünk egy számmal nagyobbra. Ha valami mégis hiányozna, az első héten pótolni fogjuk – mondta a nyíregyházi anyuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában