Kelet-retro

2019.08.25. 08:00

Összeütközött a villamos és a kisvonat a Sóstói-erdőben

Előkaptuk a 60 és 40 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

1959. augusztus 25., kedd

Z alakú sportuszoda épül Sóstón

Városszerte sokan beszélnek a Sóstón megépítendő sportuszodáról. Ahány helyen szólnak róla, annyi „jól értesült” vélemény hangzik el a medence helyéről, formájáról stb. A városi tanács építési osztályát kerestük meg: tájékoztassanak a helyzetről. A következőket tudtuk meg: ha még nem is vette kezdetét a medenceépítés, a munka a tárgyalásokkal, előkészítésekkel már korábban elkezdődött. Sóstó kiépítése komoly feladat, ezért gondos, körültekintő munkára van szükség. A sportuszoda növeli majd a Sóstó hírnevét, tekintélyét. Erre voltak tekintettel a tervezők, amikor a legkorszerűbb építési módot irányozták elő.

Mint megtudtuk: az új medencét a nemrég átadott és nagy elismeréssel fogadott gyógyfürdőtől északkeletre építik meg. Űrtartalma 2 ezer köbméter lesz és mindenféle versenyt megrendezhetnek benne. A tervek szerint Z alakú lesz a sportuszoda, 50 és 25 méteres pályák is lesznek benne. Ezen kívül külön versenypályát készítenek a gyerekek részére. Előre gyártott műkő burkolattal, szép kivitelű csempékkel teszik masszívvá, a szemnek tetszetőssé a sóstói sportuszodát.

Összeütközött a villamos és a kisvonat a Sóstói-erdőben

Gyorsan elterjedt a hír: összeütközött a kisvonat és a villamos. Az esetről az alábbiakat tudtuk meg a kisvasút illetékeseitől: Szombaton 22 óra 15 perckor történt. A Sóstóra tartó villamos vezetője – mint mindenkor – ezúttal is megkapta az utasítást, hogy az Erdei kitérőnél várja be a Nyíregyházára tartó, rendes járatú, 11-es számú vonatot. Az utasítás ellenére a villamosvezető útnak indította a kocsit, és a sóstói hídon túl kb. 150 méterrel összefutott a vonattal. Mint az illetékesek közölték: komolyabb baleset nem történt, csak egy asszony szemöldöke felett tapasztaltak kisebbfajta karcolást. A tények szerint a felelősség a villamosvezetőt terheli. A vizsgálatot megindították.

Biszku elvtárs is felszólalt Márokpapiban a villanyátadási ünnepségen

Augusztus 23-án, vasárnap Szabolcs-Szatmár megye beregi részének újabb községében, Márokpapiban gyúlt ki a villanyfény. Az ünnepségen részt vett és felszólalt Biszku Béla belügyminiszter, a megye országgyűlési képviselője is.

1979. augusztus 25., szombat

Nyíregyházán, a Kossuth utca egyik oldalán bontják a régi házakat, a másik oldalon tízszintes épületek emelkednek a magasba

Ezek is érdekelhetik