Indulhat a tanév!

2019.08.26. 11:16

Viharvert iskolák: tető alá hozták a tanévkezdést

A viharkárt szenvedett oktatási és nevelési intézmények is felkészültek a „becsengetésre”.

Ilyen volt a Szent László Katolikus Gimnázium...

Amíg a gyerekek és a pedagógusok kipihenték az elmúlt tanév fáradalmait, az iskolákban, óvodákban a szakemberek elvégezték az ilyenkor szokásos karbantartási teendőket, kőművesmunkákat, frissítési festéseket, parkosításokat, hogy mire újra becsengetnek, megszépült, komfortosabb környezet fogadja a tanulókat és a dolgozókat.

A megyeszékhelyen kívüli intézmények közül több helyen fejlesztésre, bővítésre is futotta, máshol – a júniusi vihar miatt – sokkal inkább „tűzoltásra”, vagyis kárelhárításra, előre nem látott, nagy kiadásokkal járó helyreállítási munkálatokra volt szükség.

A nyári szünetben megszépülnek, megújulnak az iskolák, hogy aztán szeptemberben komfortos környezetben várják a gyerekeket, és elkezdődhessen az új tanév. A fenntartók minden évben kalkulálnak a kisebb-nagyobb felújításokkal, tisztasági festésekkel és eszközbeszerzéssel. Kétségkívül ezen a nyáron egyes intézményekben a vártnál nagyobb lesz a felújításra szánt kiadás.

A június végén megyénken végigsöprő rettenetes vihar nem kímélte a közintézményeket sem, a csatatérré változott településeken tető nélküli házak, középületek sorakoztak az utcákban. Azóta adományokból, állami támogatásból hozzáláttak a helyreállítási munkákhoz, s mivel az idő szoros, az iskolák elsőbbséget élveztek, a fenntartók igyekeztek minél gyorsabban összegyűjteni rájuk a szükséges erőforrásokat.

Utolsó simítások

Az ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Óvoda tetőhéjazata 70 százalékban sérült, az orkán több mint 600 négyzetméteren kapta le az épület fedelét. – Címzett támogatás érkezett az államtól, amit még készpénzre nem tudtunk váltani, de legalább tudjuk, mennyivel járul hozzá az az összeg a végköltséghez. Hozzákezdtünk a munkákhoz, a tetőszerkezet külső héját sikerült visszahelyezni az épületre, ezzel megakadályozni a további beázást. A tetőre visszakerültek a napkollektorok is. A napokban a belső helyreállításon szorgoskodtunk, a szigetelést kicseréltük, túl vagyunk a gipszkartonozáson, a beázás miatt festenünk is kell, amivel szerintem a hét közepére végzünk.

– Megnyugtathatom a gyerekeket, szeptember másodikán a megszokott környezetben és rendben visszaülhetnek az iskolapadba, közel 400 gyerekről van szó, óvodásokról és iskolásokról – summázta az elmúlt hónap történéseit Kerekes Miklós, a város polgármestere, aki kiemelte: iskolánk helyreállításában is példás volt az ajakiak összetartása. Elmondta: a kárt szenvedett épületek és lakóházak újjáépítésénél mindenkinek azt ajánlja: tartós, korszerű építőanyagokat és elemeket, megfelelő súlyú cserepet használjanak, csakis így védhetik meg az ingatlanjaikat egy esetleges újabb csapástól.

Gyorsan és precízen

Miként arról korábban beszámoltunk, a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tetőszerkezetét (is) alaposan megtépázta a vihar júniusban. – Ha nincs az ítéletidő, akkor is lettek volna teendői a szakembereknek az intézményben, gondolok itt a frissítő festésekre, kisebb felújításokra, parkosításra, takarításra, így viszont… – kezdte Kaszásné Tóth Judit intézményvezető.

Ilyen volt a Szent László Katolikus Gimnázium...
...és ilyen lett.

– A megrongálódott tetőszerkezetet, egy ügyes kezű vállalkozó és csapata gyorsan és precízen rendbe hozta, nem sokkal később egy másik helyen is beázott az egyik tanterem, illetve a tornacsarnok. A szomszéd ház udvaráról rádőlt egy nagy fa a betonkerítésre, ennek helyreállítása még folyamatban van. Jelenleg az udvar szépítésén dolgozunk, eltávolíttatjuk a veszélyes faágakat, később jöhet a fásítás, parkosítás. Az egyik tanteremben fel kell szedni és ki kell cserélni a parkettát, ez a jövő heti iskolakezdésre nem fog elkészülni, szeptember végére tudta felvállalni a munkát a vállalkozó – mesélte az intézményvezető.

Közös épületben a két intézmény

Azután, hogy február közepén átadták az újonnan épült tornatermet és a négy, szintén új tantermet, az újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolában a nyári szünetben folytatódtak a munkálatok. A Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő intézmény vezetője, Pallai Ágnes érdeklődésünkre elmondta: a tanévkezdéskor a gyerekek minden bizonnyal kitörő örömmel fogadják majd az újdonságokat.

– Az óvodában kialakítottunk egy műfüves pályát, ezenfelül teljesen megújult az udvar, lecserélhettük a régi udvari játékokat, valamint új kerítésünk is van már. A bölcsőde és az óvoda egy épületben kapott helyet, utóbbi az emeleten. Amikor az intézmény megépült, ugyan kialakították a lift helyét, de csak az idén nyáron tudtuk beszereltetni. Az iskola bekerített bitumenes focipályával gazdagodott – a régi helyére épült a tornaterem –, és megkezdődött a játszóudvar kialakítása is, ami valószínűleg október elejére készül el. Emellett kibővíthettük a korábban szűkös informatikatermet, három másik frissítő festést kapott, és kialakítottunk egy új irodát az intézmény új lelki igazgatója, Kocsis Antal számára – sorolta az elmúlt hetek történéseit Pallai Ágnes intézményvezető. Hozzátette: a beruházás jelentős részét az egyházmegye finanszírozza, a többi pályázati forrásból valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában