ültess!

2019.09.12. 15:24

Fás, cserjés, bokros teendők a városért

Városszépítő programot hirdetett az önkormányzat a városüzemeltető céggel együttműködve.

Man is planting a pot plant Rubus fruticosus into the garden, soil, bark mulch and gardening

Fotó: dreamstime

Az „Ültess egy fát a holnapért!” mottó sugallja, hogy építő jellegű kezdeményezéssel rukkolt elő a nyíregyházi önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. az év elején. Ennek keretében a lakosok és az intézmények többek között díszfát, díszcserjét igényelhettek a készlet erejéig, a növényeket a házuk, az ingatlanuk előtti közterületre, utcafrontra ültethették ki.

A telepítésre szánt növények fajtáit a NYÍRVV szakemberei határozták meg az érintett terület sajátosságainak és az ültetés szempontrendszerének figyelembevételével. Az esztendő elején összesen 326 darab fát (többek között hárs- és juharfákat), valamint több mint 1833 cserjét és évelő növényt adtak át az igénylőknek.

A lakosság bevonásával

Dr. Kovács Ferenc polgármester javaslatára indult el a program, és a nagy sikerre tekintettel októberben tovább folytatódik.

– Egyértelmű a cél: minél több legyen a zöld felület a városban. Ehhez pedig szeretnénk bevonni a lakosokat. A növényeket a városüzemeltető cég biztosítja, az ültetés és a további gondozás az igénylő feladata. Az ültetéshez szaktanácsadást biztosítanak. Az „Ültess fát a holnapért!” akció a nagyszabású, az Iskola utcánál 2011-ben elindult fásítási program szerves része.

Dr. Kovács Ferenc (jobbra) szerint egyértelmű a cél: minél több legyen a zöldfelület a városban | Fotó: KM-archív, Dodó Ferenc

Tavaly októberben a négysávos Szegfű utcán, a felújított Continental Aréna túloldalán juharfákat ültettünk el – emlékeztetett a városvezető. Hozzátette: az a faültetés is jól példázta, hogy nem pusztán mi érezzük magunkénak a nemes ügyet, hanem összefogott egy cég, egy egyesület és egy multinacionális vállalat is. A fák ültetésével a jövőt építjük. Azért, hogy még otthonosabb, még élhetőbb, még zöldebb legyen Nyíregyháza.

Országtérkép tölgyekből

A Honvéd utcában 57 túlkoros fát és 41 cserjét ültettek el tavaly. Áprilisban ismét lapátot ragadott dr. Kovács Ferenc, aki dr. Ulrich Attila alpolgármester társaságában ámbrafákat helyezett a földbe a megyeszékhely központjában.

Ugyanebben a hónapban az Eötvös utcai körforgalom mellett gömbjuharokat ültettek a Szaszala családdal. Júniusban a 4-es Huszárok útja húsz juharfával gyarapodott. Néhány nappal később a megyei jogú városok polgármesterei Sóstógyógyfürdőn, a felújított Tófürdő mellett valósították meg a Liget projektet.

– Az országtérképet formáló kocsányos tölgyeknek szimbolikus a jelentőségük. Ezzel is azt szerettük volna üzenni és példázni, hogy mennyire fontosnak tartjuk a zöldítést. A Zöld város keretében befejeződött a Bujtosi Városliget komplex rehabilitációja, a teljes növényzete megújult a Benczúr és Bessenyei térnek, megszépült a Pazonyi tér, valamint az Arany János utca is – mondta dr. Kovács Ferenc.

Jó példa a skanzen

Keczkó János, a NYÍRVV közterület-fenntartási irodavezetője megjegyezte: társaságunk célja a polgármesteri programmal össz­hangban az, hogy a város önkormányzatával, valamint nyíregyházi cégek, vállalkozások segítségével látványosan növeljük a település zöld felületeit. Az első fásítási ütemben összesen 573 fával és 2049 cserjével bővítettük Nyíregyháza növényállományát. A második fásítási ütem szeptember elsején kezdődött, és 2020 tavaszáig tart.

A napokban átadott Sóstói Múzeumfalu is jó példa a növénytelepítésre: 33 fával, 1333 cserjével, 1014 évelővel, 4710 négyzetméter gyeppel és 852 négyzetméter mulccsal lett szebb, élhetőbb a skanzen. Ott, ahol a múlt értékeit őrzik, és egyúttal a jövőt is építik.

KM


Újéletfa-liget akció

Az „Ültess egy fát a holnapért!” program mellett ismét várják a nyíregyházi családok jelentkezését az Újéletfa-liget akcióra. Az önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. az idén azon 2018. október 1. és 2019. július 31. között született gyermekek szüleinek jelentkezését várja, akik szeretnének újszülött gyermekük tiszteletére fát ültetni az Újéletfa-ligetben.

A jelentkezési feltételek:

– 2018. október 01.–2019. július 31. között született gyermek,

– a nyirvv.hu weboldalról letölthető pályázati adatlappal, a gyermek anyakönyvi kivonatával és a lakcímkártya másolatával lehet jelentkezni,

– a kitöltött adatlapot, valamint a fent említett csatolt dokumentumokat a [email protected] e-mail-címre küldjék,

– a facsemetéket a NYÍRVV Nonprofit Kft. biztosítja, az Újéletfa-ligetben elültetett facsemeték gondozása és ápolása az igénylők feladata a továbbiakban

– a jelentkezési határidő: szeptember 30.

A közös faültetés várhatóan novemberben lesz.

A készlet erejéig tart

Az „Ültess egy fát a holnapért!” aktuális kiírására szeptember 30-áig lehet jelentkezni. Az elbírálás a pályázatok beérkezési sorrendjében a készlet erejéig tart.

Úgy tervezik, hogy tavasszal, az ültetésre ismét alkalmas időszakban újra visszatérnek rá. A nyertes pályázóknak egyébként a növényeket a városüzemeltető cég telephelyén lehet átvenni a kiértesítések szerint, mégpedig szombati napokon fél nyolctól délután kettőig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában