30 év

2019.09.28. 14:10

Jubileumi ülés a Parlamentben

Harminc évvel ezelőtt alapították meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét.

„Mert nem csak magadnak születtél.” Ezzel a mottóval nyitotta meg a Parlament felsőházi termében a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusát Makláry Ákos atya, országos elnök a napokban. Ezt a gondolatot Csanád Béla alapító atya fogalmazta meg 1989-ben, az alapítás évében, s méltón tükrözi az egyesület alapelvét.

A baktalórántházi KÉSZ-­csoport hat tagja is ott volt Budapesten az országos szervezet megalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett eseményen.

A neves jubileumi eseményen együtt ünnepeltek az országban lévő 75 szervezet küldöttei, a határon túli magyar társszervezeteik, amelyek Délvidéken és Kárpátalján működnek, valamint a találkozót megtisztelte jelenlétével több világi és egyházi közméltóság is.

A magyarság szolgálatában

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Baktalórántházán kívül még Nyíregyházán, Újfehértón és Mátészalkán működnek KÉSZ-csoportok. Az előadók megfogalmazták, hogyan látták az elmúlt három évtizedben a KÉSZ tevékenységét a kereszténység és a Kárpát-medencei magyarság szolgálatában, és rámutattak arra, milyen feladatok megvalósítását tartják szükségesnek.

A neves előadók közt volt többek között Erdő Péter bíboros, Kövér László házelnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Osztie Zoltán plébános, a KÉSZ korábbi elnöke, Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke, és még sokan mások.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita ünnepi gondolatait – halaszthatatlan római szolgálattétele miatt – Makláry Ákos KÉSZ-elnök olvasta fel. – A legfontosabb számunkra, hogy megmaradtunk az eltelt harminc esztendő alatt, és folyamatosan növekszünk, nem szakadtunk részekre, eszmeiségünk szilárd, szeretetközösségben élünk, hitelesen evangelizálunk, és hatással vagyunk az egész Kárpát-medencére – fogalmazta meg végül Galgóczy Gábor társelnök – tájékoztatta lapunkat Némethné Csubák Éva.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában