Diákok és szülők meséltek

2019.10.03. 12:34

Autista fiatalok a felnőttkor küszöbén

Filmet forgattak, tanulmányt írtak és konferenciát szerveztek az Új Éfoész tagjai.

A jövőben az egyesület autistaklubokat fog szervezni – jelentette be a konferencián Tarnai Ottóné

Forrás: Egyesület

Szervezetünk tagja, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő volt a fővédnöke annak a konferenciának, amelyet az Új Éfoész Tarnai Ottó Egyesület szervezett meg a közelmúltban Nyíregyházán. A szakmai fórum az iskolát elhagyó autista fiatalok munkába állási lehetőségeire fókuszált.

Diákok és szülők meséltek

Sajnálatos tény, hogy az autista és értelmi fogyatékos gyerekeket, miután kilépnek az iskola kapuján, nem várja semmilyen intézményrendszer, amely felkészítené őket a munkavállalásra, így a már megszerzett tudásuk, képességeik nem hasznosulnak. Általában a súlyos fogyatékossággal élőket is foglalkoztató, támogatott munkahelyeken helyezik el ezeket a fiatalokat, s többnyire olyan munkákat kell végezniük, amelyek jóval kisebb hozzáértést, szaktudást igényelnek annál, mint ami bennük lappang. Ők ennél többre képesek! – derült ki Őszi Tamásné, Ábrahám András és Márkus Zoltán gyógy­pedagógusok előadásaiból.

Tarnai Ottóné, az egyesület elnöke bemutatta az Új Éfoész 10 éves munkásságának eredményeit, megemlékezett a civil szervezet névadójáról, és felvázolta a további célokat, feladatokat is. Bocskai Magda mint gyógypedagógus és mint érintett családtag személyes hangvételű előadásával járult hozzá a konferencia sikeréhez.

Elhangzott az is, hogy a „Tedd jobbá!” program keretében, amelyet kétmillió forinttal támogatott az Alternatív Közösségek Egyesülete, film készült az első nyíregyházi kísérleti autistaosztály tanulóiról. Ebben, visszanyúlva a korabeli kép- és videóanyagokhoz, az akkori tanulók és szüleik meséltek arról, hogy mi történt velük azóta, hogyan alakult a sorsuk, életük. Hogy az egyesület mennyire fontosnak tartja az autista fiatalok felkészítését a munkába állásra, egy új pályázati kiadvány is mesél, amelynek nem csupán esemény-összefoglalói, hanem a megállapításai és következtetései is figyelemre méltóak.

-Tarnai Ottóné, az egyesület elnöke -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában