jön a tél!

2019.10.14. 14:00

Az autójával minden rendben?

Rekordszámú autós élt az ingyenes járműátvizsgálás lehetőségével szombaton Nyíregyházán.

Fotó: Palicz István

Az idén is megszervezte az őszi-téli átállást segítő közlekedésbiztonsági családi napot a megyei rendőr-főkapitányság és a megyei baleset-megelőzési bizottság az együttműködő partnereivel a nyíregyházi Nyír Plaza bevásárlóközpont parkolójában, ezúttal október 12-én.

A rendezvény helyszínén munkás- és egyenruhások közösen nyújtottak segítséget a gépjárművek folyadékszintjeinek ellenőrzésében, szükség esetén pótolták is azokat.

A megyei kormányhivatal mobil műszaki vizsgaállomásán a fékeket és a futóművet vizsgálták meg díjmentesen a szakemberek, és ellenőrizték a világítóberendezések, valamint a gumiabroncsok állapotát. A rendőrök megnézték a járművezetők és a járművek okmányait, figyelmeztették a sofőröket az okmányok érvényességi idejére.

Csak tudatosan!

Szombaton 9 órától egy híján hatvan autós élt az ingyenes átvizsgálás lehetőségével. Tizenegy jármű minősült közúti közlekedésre alkalmatlannak, többségében fékhiba miatt, további 15 a kisebb hibák miatt (például kiégett izzó) csak korlátozottan felelt meg a műszaki vizsgán. A nem megfelelő műszaki állapotban lévő gépkocsik tulajdonosai ez alkalommal megúszták figyelmeztetéssel.

– Ezúttal a fékfolyadékok nedvességtartalmát vizsgáló műszert is bevetettünk, 30 autóból mindössze 4-ben volt megfelelő minőségű folyadék. Ez azért aggasztó, mert hosszú, tartós fékezésnél jelentősen romolhat a fékhatás, könnyen balesethez vezethet a rossz minőségű olaj. Az akció tapasztalatai azt igazolják, hogy a biztonságos közlekedés érdekében minden járművezetőnek tudatosan kell felkészítenie a járművét – és természetesen saját magát is – a megváltozott körülményekre.

Célszerű mindig egy megbízható szervizbe, egy szerelőhöz járni, s úgy tekinteni a szakemberre, mint autónk „háziorvosára”, aki már jól ismeri a „beteg” kórtörténetét, a diagnózist, és pontosan tudja, milyen további kezelésre van szüksége a négykerekűnek – fogalmazott Szikszai Tihamér alezredes, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

Palicz István


Senki sem unatkozott

A járművek átvizsgálása idején a családtagok és a várakozók sem unatkoztak. A kisgyerekeket közlekedésbiztonsággal kapcsolatos színező- és kirakófoglalkozás várta, a nagyobbak kipróbálhatták a motorszimulátort és a részegszemüveget, a felnőttek pedig a KRESZ-tudásukat tesztelhették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában