járjunk szűrésre!

2019.10.12. 07:54

Előzd meg, ne halj bele!

Súlyos népbetegség, a vastag- és végbélrák megelőzéséért, szűréséért küzdenek tabuk nélkül, immár 3 évtizede.

„Az életben nem tehetünk nagy dolgokat, csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel.” Kalkuttai Szent Teréz e gondolata jegyében rendezte meg fennállásának 30 éves, jubileumi ünnepségét a Nyíregyházi ILCO Egyesület elnöksége a közelmúltban a jósavárosi Szent Imre-gimnáziumban.

 

A sztómával élők érdekképviseletével, rehabilitációjával, társadalmi reintegrációjával és nem utolsósorban betegségprevencióval, lakossági szemléletformálással foglalkozó, 1989-től tevékeny civil szervezet elnöke, Kovács Istvánné visszatekintőjében előbb az ILCO-mozgalom Dániáig visszanyúló gyökereiről, majd a magyarországi hálózat kialakulásáról, illetve a jubiláló nyíregyházi egyesület eredményes munkásságáról adott képet prezentációjában.

Elégedetten szólt a 2012-ben kapott Bergström Díjról, a Kéktúra jelvényekről, illetve egyéb rangos elismerésekről, a szakmai programok, klubfoglalkozások, eszközbemutatók, életmód-, sport- és rehabilitációs napok, kirándulások és rákellenes kampányok sikereiről, de ennél is nagyobb büszkeséggel számolt be az egyesület törekvéseit segítő tagok, önkéntesek, számos hazai és hat határon túli partnerszervezet tevékenységéről, valamint a testi, lelki, jogi támaszra lelt betegek sikertörténeteiről.

– Ismert és elismert egyesületként a Megyei Civil Fórum tagjai lettünk, a betegellátó szolgálat mellett 24 órás forródrótot működtetünk, a Kék mozgalom aktivistáiként, a Kék séta helyi szervezőiként és résztvevőiként pedig mindent megteszünk, hogy javítsunk a szomorú hazai statisztikán, miszerint évente 11 ezer ember megbetegszik, s ebből 6 ezer meg is hal vastag- vagy végbélrákban.

Mindmáig harcolunk azért, hogy a lakosságot ráébresszük a szűrések, az egészségtudatosabb életmód fontosságára, valamint az országosan elindult szűrőprogram gyakorlati tudnivalóira. Valljuk, hogy jobb megelőzni a betegséget, mint belehalni, a sztómával élőknek pedig együtt, segítő közösségben könnyebb megbirkózniuk a kihívásokkal – hangsúlyozta Kovács Istvánné.

Önzetlenül segítenek

A rendezvény fővédnöke, dr. Ulrich Attila elmondta: nyolc éve támogatója a Nyíregyházi ILCO Egyesület példaértékű munkájának, kék mozgalmának. – Az ilyen kincset érő civil szervezetek nagyszerűen kiegészítik a nagy ellátórendszerek szakmai munkáját, életeket mentenek vagy hosszabbítanak meg.

Az orvostudomány és az ILCO is jó ideje „harsogja”, hogyan kellene élnie, mit kellene tennie az embereknek a betegségek megelőzése, az egészségesebb, teljesebb élet érdekében, fontos, hogy minél többen meghallják ezt az üzenetet és megfogadják a jó tanácsokat – tette hozzá Nyíregyháza alpolgármestere.

Dr. Bogdán Rajcs Sándor sebész főorvos, aki 36 éven át dolgozott a Jósa András-oktatókórházban, és szinte a kezdetektől támogatója az ILCO-mozgalomnak, arra mutatott rá, hogy e jó ügyért küzdő, független civil szervezet tagjai és önkéntesei nem kevés szabadidejüket és energiájukat áldozzák azért, hogy segítsenek másokon, önzetlen munkájuknak az egész társadalom nyertese.

Kiemelt partner

Dr. Szondi Zita, a megyei kórház orvosigazgatója és főigazgató-helyettese kiemelte: a kórházaknak nemcsak a gyógyító, a rehabilitációs és az ápolási tevékenységben van fontos szerepe, hanem a prevencióban is. A kórház fenntartásában, 6 járásban 24 dolgozóval működő egészségfejlesztési irodák az elmúlt 9 hónap alatt 422 programot valósítottak meg közel 100 megyénkbeli településen, 20 ezer résztvevővel.

A jubiláló ILCO-ra kiemelt partnerként tekint a nyíregyházi EFI a nép­egészségügyi programok, a kórház kapuin kívül végzett értékes prevenciós tevékenységek megvalósításában.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában