FETIVIZIG

2019.10.10. 14:32

Felkészültünk, ha jön az árvíz

A szakaszvédelmi központok és a gátőrházak is megújultak, korszerűsödtek az elmúlt nyolc évben.

Elnöki szemle a FETIVIZIG szakembereivel | Fotó: Szarka Lajos

Huszonhat település árvizek elleni védelmét szolgálja az a közel 85 km hosszú védvonal, ahol szerdán a Fetivizig szakembereivel közösen tartott szemlét Román István, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke. A három árvízvédelmi szakaszon 7 gátőr lát el szolgálatot, ők gondoskodnak az árvédelmi művek és tartozékaik rendszeres fenntartásáról és üzemeltetéséről.

A tiszai töltésszakasz a Tokaj–Tiszabecs közötti kerékpárút része, ezért a töltéskorona leburkolása – az árvízvédelmi munkák elősegítésén túl – a turizmust is szolgálja. A Dombrád és Tiszatelek közötti szakasz kivételével zúzottkő alap vagy aszfaltburkolat épült ki a tiszai töltésen.

Véderdősáv a hullámtéren

A 2007-ben üzembe állított árvízkapuval a tiszai árvizektől mentesíthető a Lónyay-főcsatorna, a beépített szivattyúkkal pedig árvízkor is megoldható a belvízelvezetés. Az árvízvédelmi töltésekben 9 műtárgy (zsilip és nyomócső) található, mindegyik üzemkész. A töltések árvíz idején, szeles időben hullámverésnek volnának kitéve, amelytől a hullámtérre telepített 175 hektár erdősáv nyújt védelmet.

Elnöki szemle a FETIVIZIG szakembereivel | Fotó: Szarka Lajos

A szakaszvédelmi központok (Dombrád, Tiszabercel) és a gátőrházak az elmúlt nyolc évben megújultak, korszerűsödtek. A védvonalon lévő árvízvédelmi raktárakban a védekezéshez szükséges védelmi anyagok rendelkezésre állnak. A mentesített területen kiépült belvízelvezető rendszer meghatározó létesítményeinek (főcsatornák, szivattyútelepek, vízkormányzó zsilipek) jelentős részét az utóbbi tíz évben korszerűsítették, a fejlesztések még tartanak.

Az ár- és belvízvédelmi rendszer műveinek felülvizsgálata novemberig tart, az árvízvédelmi szakaszok létesítményei jól felkészítettek egy esetleges árvíz érkezésére.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában