Mallorca

2019.10.30. 08:20

Gyász és fájdalom Kisvárdán, Katalint még keresik

A személyleírás és hátizsákban megtalált iratok alapján azonosították a 18 éves fiút.

Fotók: Majorca Daily Bulletin

A város és a Bessenyei-gimnázium is gyászolja a 18 éves végzős, matematika tagozatos diákját, Orosz Mihályt, akinek holttestét kedden találták meg a tengerben. A fiú múlt héten kedden a nővérével, Katalinnak érkezett Cala D’Or-ra, de szerdától már nem tudtak kapcsolatba lépni velük.

Egy szemtanú szerint a viharban egy hatalmas hullám sodorhatta le a két fiatalt. A nagy erőkkel folytatott kutatás során kedden találták meg a kisvárdai fiú holttestét, a spanyol hatóság a személyleírás és a hátizsákban megtalált iratok alapján azonosította. A kutatást fokozott erőkkel folytatják, hogy megtalálják Mihály nővérét is.

Kedden reggel még arról szóltak a hírek, hogy a spanyol hatóságok továbbra is nagy erőkkel keresik a Mallorcán eltűnt kisvárdai testvérpárt. A fiatalok múlt héten kedden érkeztek meg Cala D'Or-ra, bejelentkeztek az Oasis d’Or Hotelbe, szerdán még egy helyi szórakozóhelyről posztoltak a közösségi oldalon, majd megszakadt velük minden kapcsolat, akkor, amikor óriási vihar csapott le a szigetre. Egy szemtanú elmondta, hogy látta, amikor a hullámok Cala Esmeraldánál elsodortak két embert, a személyleírás ráillett a 30 éves Katalinra és a 18 éves öccsére, Mihályra, akik bérelt autóját a szállodájuk mellett találták meg, így valószínű, hogy gyalog mentek le a sziklás partra.

Vitorlásról vették észre

A hatóságok jelentős erőkkel kezdték meg a keresést. A mentésben részt vett több helikopter, mentőhajó, és drón is, valamint a Polgári Gárda, a helyi rendőrség és önkéntesek, keresőkutyákkal is kutattak az eltűnt emberek után. Egy helyi hajó – számoltak be róla a helyi lapok hétfőn –, az Aurora kiemelte egy férfi holttestét a vízből, azonban kiderült, ő nem a kisvárdai fiatalember. Így tovább élt a remény, majd kedden újabb holtestet találtak a tengerben.

A Diario de Mallorca arról számolt be, hogy egy vitorlásról vették észre kedd reggel 8 óra körül Cala Serena-ban az újabb holttestet. A nyomozók azt gyanítják – írta a portál –, hogy a holttest a Cala d'Orban eltűnt két testvér egyike lehet. A hajó legénysége értesítette a mentőszolgálatokat, a holttestet átvitték a legközelebbi kikötőbe, ahol az igazságügyi bizottság végzi el a vizsgálatot. Dél körül pedig megérkezett a legszörnyűbb hír...

Fotók: Majorca Daily Bulletin

- Holtan találták a Mallorcán eltűnt magyar testvérek egyikét – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden a Facebook-oldalán. Menczer Tamás azt tudatta, hogy a mallorcai csendőrség főnökének tájékoztatása szerint az eltűnt magyar férfi holttestét találták meg. A 18 éves Mihályt a személyleírás és a megtalált hátizsákban lévő iratok alapján azonosították. Az államtitkár együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak. Katalin után továbbra is nagy erőkkel kutatnak, a tengeri áramlatok irányát is figyelembe véve kiterjesztették a keresési területet.

És gyászol a kisvárdai Bessenyei-gimnázium is. Az intézmény igazgatója, Bíró Gábor a közösségi oldalon osztott meg egy fotót, hogy 18 éves diákjuk emlékezve Párizsban, a Saint-Sèverint templomban gyújtottak gyertyát.

Minden utazás veszélyes

Miközben mindenki reménykedett, hogy még élve megtalálhatják a két fiatalt, nagyon sokan tették fel a kérdést, mindez hogyan történhetett.

– Minden utazásnak vannak veszélyei, éppen ezért nagyon fontos az idegenvezető szerepe, hiszen az ő feladata ezekre felhívni az utasok figyelmét – mondta az egyik országos utazási iroda idegenvezetője, aki a visszajelzések alapján tavaly kiérdemelte az év idegenvezetője címet. Több mint húsz éve dolgozik idegenvezetőként, így pontosan tudja, hol mire kell figyelmeztetnie a gondjaira bízott turistákat.

– Egy-egy helyszínre érve többször is a lelkükre kötöm, hogy mire ügyeljenek. A portugáliai Nazaréban például mindig hatalmasak a hullámok, így mielőtt megérkezünk, elmondom, hogy a víztől olyan távol álljanak meg, ahol legfeljebb bokáig érnek el hullámok. Az óceán szívó ereje akkor is képes elragadni az embereket, ha térdig ér a víz, és akkor már a legjobb úszók sem tehetnek semmit. Éppen ott történt, hogy a szemünk előtt kellett kimenteni egy gyereket, aki a szüleivel túl közel ment a hullámokhoz. Ott egyébként még októberben is vannak a parton quaddal fel-alá cirkuláló segítők, akik hangos sípszóval jelzik, ha valaki a biztonságos zónánál beljebb merészkedik és azonnal ki is parancsolják onnan. A turisták sokszor sajnos óvatlanok, és meg akarják mutatni, hogy ők mindenre képesek, ezért kell az idegenvezetőnek nagyon észnél lennie, és minden lehetséges veszélyre figyelmeztetni az utasokat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában