Gyors és költségkímélő

2019.10.02. 10:53

Mert nem kell mindig pereskedni!

Bírósági közvetítéssel, azaz mediációval a vitás ügyek gyorsan, költségkímélően lezárulhatnak.

Forrás: Illusztráció / dreamstime

Bizonyára mindenki hallott már hónapokig, de akár 1-2 évig elhúzódó perről, ami nagyon sok időveszteséggel és jelentős anyagi teherrel is járt. Van más alternatíva; a bírósági közvetítés (mediáció) olyan konfliktuskezelő módszer, amelynek célja, hogy a bíróság előtt lévő vitás (alap)ügyben az érintettek mindenki számára elfogadható megállapodással feloldják a jogvitát. Ebben segít nekik egy, a vitában nem érintett, speciális képzést kapott bírósági közvetítő, mediátor.

Párbeszéddel megoldható

– A bírósági közvetítői eljárás feltétele, hogy a bíróságon legyen folyamatban olyan per, amelyben megengedett a mediáció – mondta Sterné dr. Deák Andrea. A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője ilyen ügyként említette a válópereket, a szülői felügyeleti jog rendezése, kapcsolattartás szabályozása iránt indult eljárásokat. Mediáció kérhető szerződéses (például devizahiteles perek) és szerződésen kívüli jogvitákban, a többi között kártérítéssel, szavatossággal, birtokvitával, szomszédjogokkal kapcsolatos ügyekben, gazdálkodó szervezetek egymás közötti vitáiban, munkaügyi kérdések rendezésében, amelyben a munkáltató és a dolgozó között rendezhetőek a munkabérrel, munkaviszonnyal, munkaszerződéssel kapcsolatos kérdések.

– A mediátor segít a peres felek közötti kommunikáció kialakításában, az eljárás során az érdekek feltárásával kialakul egy párbeszéd, amelyet a bíróság a perben egyezségbe foglal és végzéssel jóváhagy, amennyiben az a jogszabályi előírásoknak megfelel. A jóváhagyott egyezségnek ugyanaz a hatálya, mint a bírói ítéletnek. Ha nincs írásbeli megállapodás a közvetítői eljárásban, a bíróság folytatja a peres eljárást, és határozatot hoz – részletezte a mediációt a sajtószóvivő, hozzátéve: ezzel gyorsan, kötetlen formában, a pereskedőknek megfelelő időpontban megtartott üléseken rendezhető a jogvita és feloldható a mögöttes konfliktus is.

Gyors és költségkímélő

A mediáció gyors, akár hetek alatt lezajlik, és további előnye, hogy nem nyilvános, jegyzőkönyv sem készül. Csak az a személy vehet részt az üléseken, akiknek a részvételéhez minden fél hozzájárul, például ki lehet zárni az anyósokat és az apósokat. Az ügyvédek ott lehetnek az üléseken, ha a felek ehhez hozzájárulnak. A bírósági közvetítői eljárásban elhangzottak nem jutnak az alapügyben eljáró bíró tudomására – hangsúlyozta Sterné dr. Deák Andrea, és kiemelte: a bírósági közvetítő nem vehet részt a bírósági alapügy intézésében, és szigorú titoktartás köti az eljárás alatt tudomására jutott tényekről, adatokról és véleményekről. A megkötött megállapodást a közvetítő zárt szekrényben őrzi, rajta kívül más nem nézhet bele a felek kölcsönös hozzájárulása nélkül.

A bírósági közvetítésért nem kell illetéket fizetni a bíróságnak, és óradíjat sem az eljáró mediátornak. Megállapodás esetén az alapügyben 90, 70 vagy 50 százalékos illetékkedvezményt kaphatnak. Ennek mértéke attól függ, hogy az alapügy mely szakaszban fejeződik be a megállapodás eredményeképpen.

Mediációra kötelezés

A sajtószóvivő elmondta azt is, vannak perek, amikor a bíró mediációra kötelezheti a pereskedőket, hogy közösen meghallgassák az eljárásról, annak előnyeiről szóló tájékoztatást, és önként dönthessenek arról, hogy kérik-e a közvetítői eljárás lefolytatását.

– A szülői felügyeleti jog gyors rendezését kívánja elősegíteni a bíró ezzel a kötelezéssel – említett példát a sajtószóvivő. Kötelezés esetén a bíróság legfeljebb két hónapra felfüggeszti a per tárgyalását. Ha születik megállapodás (akár részmegállapodás), azt a bíró mint perbeli egyezséget jóváhagyja, és rendelkezik a peres illeték mérsékléséről. Ha nincs megállapodás, vagy a felek nem kívánnak közvetítői eljárást lefolytatni, a per folytatódik.

Az eljárás megindítása

A bíróságok honlapjáról letölthető vagy az ügyfélfogadási irodákban hozzáférhető nyomtatványok között megtalálható a bírósági közvetítés lefolytatása iránti kérelem.

Saját kezűleg írt kérelemben is kérhető az eljárás, a felek elérhetőségének (név, cím, e-mail-cím, telefonszám) feltüntetésével. A bíróság a kérelem benyújtását követően néhány napon belül felveszi a kapcsolatot a felekkel akár e-mailen vagy telefonon, hogy időpontot egyeztessen az első közvetői megbeszélés megtartására. Hogy elinduljon a bírósági közvetítői eljárás, nyilatkozatot töltenek ki és írnak alá személyesen a közvetítőnél.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában