Nyíregyháza

2019.11.20. 20:00

Keresik a szakma sztárjait

Az ősszel útjára indult roadshow a hazai és nemzetközi versenyekre toborozza a diákokat.

Fotó:

A szabolcsi megyeszékhelyre is megérkezett szerdán az Állj közénk! rendezvénysorozat és roadshow, amivel a fő szervező, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a szakmát tanuló fiatalokat szólította meg, illetve azokat a képzőhelyeket, ahol ezek a fiatalok tanulnak. A Váci Mihály Kulturális Központ harmadik emeleti előterében egy gombostűt se lehetett volna leejteni, annyi – főleg nyíregyházi – diák kavargott a gondosan átformált, szakmastandokkal és izgalmas bemutatóhelyekkel tarkított térben, ahol hamisítatlan bulihangulat uralkodott.

Persze az MKIK céljai között csak másodsorban szerepelt a jó bulihangulat megteremtése. Októberben legfőképpen azért indították útjára ezt a rendezvénysorozatot, hogy versenyzőket toborozzanak a hazai és nemzetközi versenyekre, azaz a Szakma Sztár Fesztiválra, az EuroSkillsre és a WorldSkillsre.

A harmadik állomás

– Toborozni pedig leginkább úgy lehet, ha a szakmát tanuló fiatalok tisztában vannak a lehetőségeikkel, illetve kedvet kapnak ahhoz, hogy tudásukat megméressék – mindezt már Kajdy József, a területi kamara stratégiai koordinátora mondta el lapunknak.

– A kampánynak Szombathely és Kecskemét után ez a harmadik állomása, és ebben az évben még Veszprémbe is eljutunk – folytatta a bemutatást Kajdy József. – Itt Nyíregyházán négy olyan szakmaterület mutatkozik be, amiből az érintett városban és a környékén is szerezhető képesítés: vagyis a szakács, a pincér, a fodrász és a szárazépítő szakmát népszerűsítjük. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbit idén nem hirdették meg Nyíregyházán, de állandó szponzorunk, a Knauf Építőipari Kft. vállalta, hogy minden helyszínre elkíséri a vándorprogramot – hallhattuk.

Versenyezni jó!

– A legfontosabb cél, hogy a szakmák legkiválóbbjait megtaláljuk, és bátorságot öntsünk beléjük a versenyzéshez. Így magukra a versenyekre is nagyobb figyelem hárul, mint amennyi korábban, és a tanulók a szabályokkal és a válogatók hangulatával is megismerkedhetnek. Egyébként pedig a legjobbakból válnak a SkillsHungary nagykövetei, ami már önmagában vonzó cím – egészített ki az elmondottakat a stratégiai koordinátor.

Kétségtelen, a szervezők mindent megtettek a nemes ügy népszerűsítésért, a diákvendégek előadásokat hallgathattak, különféle online játékokba kapcsolódhattak be, megismerkedhettek a legkorszerűbb tanulást segítő programokkal. Mindemellett a VR élményszigeten, a virtuális valóság segítségével kipróbálhatták magukat a gyakorlatban, más szakmák szerepkörébe bújva.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában