i wanna rock

2019.12.03. 20:00

Bill Haley-től a Tankcsapdáig

Különleges rocktörténeti időutazásban volt részük hétfőn a nyíregyházi diákoknak.

Fotó:

A múlt hónapban Törökszentmiklóson, Aszódon és Isaszegen csaptak a húrokba, decemberben Nyíregyháza volt az első állomása a Házhoz megy a Zenede Rocklegendák elnevezésű országos turnéjának. A Váci Mihály Kulturális Központ színháztermének nézőterén ezúttal is általános- és középiskolások foglaltak helyet, hogy a kísérőtanáraikkal együtt egy különleges, informatív, koncertélményt nyújtó zenetörténeti előadáson vegyenek részt.

A fiatalok nem sokáig tudtak ellenállni a magával ragadó élő zene (Bordás József dob; Baricz Gergő ének-gitár; Nagy Zoltán gitár; Megyaszay István basszusgitár) csábításának, negyedórán belül már együtt énekeltek az X-Faktorból (is) ismert Gergővel, illetve tapssal, lábdobbal, üvöltéssel adták a zenekar tudtára: nagyon bejön nekik a nem mindennapi énekóra, amely – Bordás József frappáns kiselőadásainak köszönhetően – bővelkedett az érdekes, hasznos információkban.

– A Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzenei Kollégiumának támogatásával számos településre eljutottunk már zenei ismeretterjesztő programunkkal. Az idén a nemzetközi és a hazai rockzene fejlődését mutatjuk be a 8–18 év közötti gyermekeknek, akik 60 percben megismerkednek a rock & roll, a blues, a beat, a blues-rock, a progresszív rock, a punk, hard rock, a heavy metal és a thrash metal stílusokkal, mindezt úgy, hogy a háttérben, kivetítőn az elhangzott művek előadóinak koncertfilmjei láthatóak.

Szeretnénk, ha a fiatalok megismernék a múlt és a jelen ikonikus művészeit, és (tudatosan) hallgatnák a zenéiket. Mi több, arra biztatjuk a tizenéveseket, hogy tanuljanak meg hangszeren játszani, énekelni, aknázzák ki a minőségi élő zene adta örömöket és lehetőségeket – mesélte Bordás József.

Szórakozva tanultak

Az előadás végén kíváncsiak voltunk arra, hogyan értékeli a látottakat és hallottakat a nyíregyházi célközönség, akikhez – a Zenede jóvoltából – (műv)házhoz jöttek a rocklegendák.

– Bánhatja, aki kihagyta ezt az élményórát! Rengeteg ismerettel gazdagodtunk, a fiúk remekül adták elő a legendás dalokat a koncertjükön, szórakozva tanultunk. Meghozták a kedvem ahhoz, hogy az ilyen stílusú zenék is bekerüljenek a kedvenceim közé, és úgy vélem, a rockzene-történelemnek az iskolai ének-zene órákon is helyet kellene kapnia – mondta el Wilman Márk, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 9. évfolyamos diákja.

A Vasvári Pál Gimnáziumból érkezett Hajdu Mátyás zenei ízléséhez alapvetően közel áll a rockzene, nem csoda, hogy jó néhány dal és előadó neve ismerősen csengett számára. – A The Rolling Stones, a Metallica, a Deep Purple, a Black Sabbath, illetve a hazaiak közül a Hobo Blues Band, az LGT, a Piramis, a Beatrice ismert dalai generációkat kötnek össze, így, hogy jobban megismertem őket, még inkább értékelem a munkásságukat.

Palicz István


Fontos, hogy tudják, mit hallgatnak

A Házhoz megy a Zenede oktatási programot 2012-ben Bordás József dobművész, zenetanár hozta létre, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával azóta folyamatosan tart országszerte és határon túli magyarlakta településeken előadásokat.

Az elmúlt időszakban ötven településen, száznegyven előadáson 24 ezer gyermek vett részt.

– A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az általános, illetve a középiskolások túlnyomó része nincs tisztában azzal, hogy milyen zenét hallgat. A zenehallgatás a személyiségfejlődés fontos része, és a későbbi zenei identitásunk megalapozója. Fontos, hogy a fiatalok megismerjék a mai könnyűzene kialakulását, történetét, és hogy bemutassuk a magyar zenei kultúra legjavát, a magyar népzene hatását, annak ötvözését a mai kortárs muzsikával. Szeretnénk ablakot nyitni a zene sokszínű világára, és felhívni a figyelmet a zenetanulás, zenehallgatás fontosságára, bemutatni a kulturális értékrendeket, zeneművészeti hagyományokat a jövő generációjának – vallja a Házhoz megy a Zenede művészeti vezetője, Bordás József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában