Mátészalka

2019.12.05. 08:05

Cserélik a liftet a mátészalkai kórházban

Lépcsőjáró kerekes­szék segíti a betegek szállítását a második emeletre.

Fotó:

A Mátészalkai Kórház kétemeletes belgyógyászati épülete még az 1980as években épült, az egyetlen lift, amit a betegek és a hozzátartozók, valamint a dolgozók is használtak, az utóbbi időben többször is meghibásodott, és most ismét nem működik.

– Nyár elején is leállt a lift, akkor a hibát sikerült kiküszöbölni, de már akkor egyértelművé vált számunkra, hogy a biztonságos működés hosszú távon már nem a felújítással, hanem a felvonó cseréjével oldható meg – mondta el lapunk kérdésére dr. Szondi Zita orvos-igazgató, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese, aki hozzátette: fel merült, hogy egy második liftet is beépítenek, ezt a tervet azonban egyelőre elvetették.

Az új felvonó beszereléséhez szükséges pénzügyi forrás, több mint 22 millió forint a fenntartó, vagyis az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vis maior keretéből rendelkezésre áll, így november 25-én elkezdődtek a liftcserével járó munkák, melyek a tervek szerint az év végére befejeződnek.

– Bízunk benne, hogy még karácsony előtt újra járhat a lift az épületben, ahol 85 ágyon látjuk el a betegeket, csaknem 100 százalékos kihasználtság mellett – tette hozzá dr. Szondi Zita.

– A kivitelezés ideje alatt is gondoskodunk az épület akadálymentességéről. Az első emelet így érhető el, itt helyeztük el a súlyos állapotú, nehezen mozgó betegeket, valamint vásároltunk egy hernyótalpas lépcsőjáró kerekesszéket, melynek segítségével a nehezen mozgó vagy súlyos állapotban lévő betegek szállítása az épület második emeletére is zökkenőmentesen megoldható. Az új lift beépítésének ideje alatt a betegek és a látogatók szíves türelmét kérjük – mondta az orvosigazgató, s megjegyezte: nem mondtak le véglegesen arról, hogy még egy, akár külső felvonó is segítse a betegellátást.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában