GYED

2019.12.19. 07:16

Díjazzák, ha a nagyszülő vigyáz az unokára

A még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (gyed).

A nagyi, ha gyedet kap, amellett nem dolgozhat

Forrás: Dreamstime

Fotó: Antonio Gravante

A családvédelmi akcióterv részeként 2020. január 1-jétől bevezetett nagyszülői gyermekgondozási díj (a továbbiakban: nagyszülői gyed) általánosan a gyed valamennyi formájára vonatkozó rendelkezésekre épül – olvasható a megyei kormányhivataltól kapott tájékoztatóban.

Szolgálati időnek számít A nagyszülői gyed azt a „munkát” díjazza, ahol a még nem nyugdíjas nagyszülő – segítve a dolgozó szülőket – részt vesz unokája ellátásában. A biztosított nagyszülő a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén 3 éves korig, kérelemre induló eljárásban jogosulttá válhat gyermekgondozási díjra. Az ellátás összege a nagyszülő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, amelyből 10

százalék nyugdíjjárulékot és 15 százalék szja-előleget vonnak le.

A gyedre jogosultság több unoka esetében is csak ugyanazon nagyszülő részére állapítható meg. A nagyszülő azonban több unoka után is jogosult lehet gyermekgondozási díjra azzal, hogy a nem ugyanazon várandósságból született unokák esetén az ellátást gyermekenként kell megállapítani.

A nagyszülő a gyed mellett nem dolgozhat, kivéve, ha a munkavégzés otthonában történik. A nagyszülői gyed folyósításának időtartama szolgálati időnek számít, továbbá a folyósítás időtartama alatt fizetés nélküli szabadság és felmondási védelem illeti meg. Nagyobb mozgástér Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin azt követően, hogy a Parlament elfogadta a nagyszülői gyedről szóló törvénymódosítást, hangsúlyozta, hogy a nagyszülői gyed célja a családok segítése, „mozgásterük” növelése. Kitért arra is, hogy a nagyszülői gyedet a munkáltatónál kell igényelni, de a támogatás az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is jár. Ők Budapesten a fővárosi kormányhivatal XIII. kerületi hivatalában, más megyékben pedig a megyei kormányhivatal járási hivatalánál igényelhetik azt – írja a kormany.hu.

A kérelem benyújtásához szükséges nyomtatvány a Magyar Államkincstár honlapjáról tölthető le.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában