konferencia

2019.12.05. 16:28

Tudományos eredményeikről számoltak be

Rekordszintű érdeklődés kísérte Nyíregyházán az idei doktorandusz konferenciát.

Komoly múltra tekint vissza, hiszen tizenharmadik állomásához érkezett csütörtökön a Nyíregyházi Doktorandusz Konferencia, amelynek ezúttal a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara adott otthont.

A hagyományteremtő eseménysorozat – amelyet minden évben más nyíregyházi intézmény lát vendégül – egyik legnagyobb érdeme az volt, és ma is az, hogy három nyíregyházi felsőoktatási intézményt fon szoros szövetségbe tudományos értelemben is. Ahogy történetéről Rusinné dr. habil. Fedor Anita általános és tudományos dékánhelyettes elmondta: három meghatározó kutató és oktató – Soltész János atya, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola igazgatója, majd rektora, Kerekes Benedek professzor, a Nyíregyházi Egyetem tudományos főigazgatója, valamint az Egészségügyi Kar ma már ügyvédi magánpraxisát menedzselő munkatársa, Nagy Péter – fejéből pattant ki egykor a konferencia ötlete.

Utánpótlás-neveléshez is jó

– Az idén rekordszámú jelentkezővel számolunk, amire még nem volt példa. Dupla annyian regisztráltak be a konferenciára határon innen és túlról, mint korábban. Előadóból is 81 mutatkozik be, összesen 11 egyetemről. A három nyíregyházi campus mellett ott találjuk a miskolci, az egri, a budapesti, és két nagyváradi campus képviselőit is.

Az érdeklődők – kollégáink, oktatók, hallgatóink, vendégeink – plenáris szekció és poszter előadásokat hallgathatnak külön tematikák szerint különválasztott nyolc szekcióban – ismertette a legfontosabbak a dékánhelyettes. Arra pedig már dr. Móré Marianna, a kar dékánja hívta fel a figyelmet, hogy a nyolc különálló ülés egy inkubátor szekciót is magába foglal, ami tulajdonképpen egy kutatói utánpótlás program életre hívója.

– Bár itt most elsősorban a PhD-s oktatóké a főszerep, de fontosnak tartjuk, hogy karunk hallgatói is megmutathassák a tudományos eredményeiket. Összemérhetik magukat azokkal, akiknek egy minősítettséggel magasabb szintet is tudniuk kell teljesíteni. Abban is bízunk, hogy ezzel a konferenciával a kutatói utánpótlás-nevelés is lendületet kaphat a karon – hangsúlyozta dr. Móré Marianna.

Kiművelt emberfők a városnak

Mivel a rendezvény fővédnöke Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc, a városvezető most se mulasztotta el köszönteni a résztvevőket, többször is utalva a felsőoktatás fejlődésének és az intézmények összefogásának fontosságára. – Az elmúlt hat évben rengeteget fejlődött Nyíregyháza fizikai-anyagi infrastruktúrája, de a szellemi tőke, vagyis a tudományos felsőoktatás is kiemelkedő fontos a város életében.

Ezért is döntött úgy Nyíregyháza közgyűlése, hogy elindítja a Nyíregyháza hazavár – programot, ami azt jelenti, hogy támogatjuk azokat a fiatalokat, akik – befejezve felsőoktatási tanulmányaikat – visszajönnek ide, vagy már el se mennek, és itt telepednek le.

Ehhez természetesen munkahelyek, és egyéb vonzerőt jelentő tényezők is kellenek, de Nyíregyháza ezeken a területeken is sokat fejlődött az elmúlt 9 évben – mondta el dr. Kovács Ferenc.

A köszöntések zárásaként a kar dékánja arra kérte a doktoranduszokat, hogy úgy tekintsenek a szekcióvezetőikre, mint példaképekre. Hiszen olyan életre szóló útmutatásokat is kaphatnak, mint amilyet ő is kapott egykor, az első konferenciáján mentorától, dr. Láczay Magdolnától.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában