Nyírtelek

2019.12.29. 07:00

Veszélyes misszió

Harminc éve három teherautónyi segélyszállítmányt vittek a nyírtelekiek a forradalmár magyaroknak.

Forrás: Palicz István

Az idén decemberben is vidám hangulatban, versekkel, zenével, tánccal zárta az évet a nyírteleki Nyírfa Nyugdíjas Egyesület: Szabó Veronika saját költeményét, Hanuszik Sándorné Ady Endre egyik versét adta elő, majd Szekeres József, a város polgármestere köszöntötte a 36 éves múltra visszatekintő énekkar és a 32 esztendős civil szervezet tagjait.

Ő többek között azt hangsúlyozta: a „nagy karácsony” ünnepi fénye mellett ne mulasszuk el észrevenni és őrizni az év többi napján a „kis karácsony” melegét sem, ami a mindennapi jótettekben, segítőkészségben, együttérzésben nyilvánul meg.

Az életüket kockáztatták

A Top Gun Clubban rendezett ünnepségen Nagy László, a Nyírfa egyesület elnöke büszkén sorolta a határon belüli és kívüli kulturális fellépéseken elért kimagasló sikereket, a székelyföldi, nagykárolyi magyarokkal ápolt, illetve erősítendő jó kapcsolatokat, majd egy, a nyírteleki lakosok példás összefogásáról és önzetlenségéről tanúskodó, beszédes jubileumra hívta fel a figyelmet.

– Ahogyan az a történelemből ismert, a közép-kelet-európai kommunista rendszerek 1989–90-es összeomlása egyedül Romániában járt fegyveres harccal és súlyos véráldozattal. 1989. december közepén a Nyírfa egyesület adománygyűjtő akciót hirdetett Nyírteleken.

Karácsonykor három teherautónyi élelmiszer-, ruha-, gyógyszeradománnyal érkeztünk meg a Partiumba, miközben dúlt a temesvári incidens után kirobbant forradalom.

Ma is őrzöm azt a vöröskeresztes zászlót, ami a kocsinkon lengedezett, s máig erős kötelék fűzi össze a közel 50 tagú közösségünket a határon túl élő magyar testvéreinkkel – mesélte.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában