Koronavírus

2020.01.28. 07:42

Egy teljesen új vírussal állunk szemben

Kontinenseken halad át a fertőzés, a kínai koronavírusnak továbbra sincs magyar érintettje.

Nagyon sokan maszkkal védekeznek

Fotó: Sipeki Péter

Gyors ütemben terjed a kínai koronavírus, hétfőn már 80 halálos áldozatról írtak a lapok. Kínában egészségügyi vészhelyzetet hirdettek, Hopej tartományban Vuhan városát – a járvány gócpontját – napok óta lezárva tartják.

– Az egyik magyarországi ismerősöm, Petra Hszianban él, ami Vuhantól 650 kilométerre található. Mint hétfőn megtudtam tőle, náluk nincs pánik- és apokaliptikus hangulat, de már elrendelték az alapvető egészségügyi óvintézkedéseket a településen. Az embereket arra kérik, ne menjenek ki az utcára, ha mégis, akkor maszkban lépjenek ki a lakásból – mondta el lapunknak a Nyíregyházán élő Magyar Sára Veronika, aki tavaly öt hónapot töltött el Sanghajban, a kínai metropoliszban egyetemi ösztöndíjjal.

– A közösségi oldalakon azóta is folyamatosan tartja a kapcsolatot a kínai barátokkal és az ázsiai országban élő magyarokkal. Egyelőre hat magyar tartózkodik a koronavírussal érintett tartományban. Úgy tudni, Franciaországban és már Bécsben is találtak vírusgyanús esetet.

A kínai koronavírus okozta járvány félelemmel tölti el a távol-keleti ország lakóit, legfőképp azért, mert az eddig ismeretlen kórnak nincs ellenszere, csupán egy gyorsteszttel mutatható ki a fertőzés, ami elérte Thaiföldet, Tajvant, Nepált, de az USA-ban, Ausztráliában és Franciaországban is igazolták a 2019-nCoV néven emlegetett vírust.

Mindenki erről beszél

– A Kínában élő barátaim szinte minden posztja a koronavírussal foglalkozik. Mindenki aggódik az országban, de a lehetőségekhez képest védekeznek is. Az interneten fenn van egy videó, ami szerint a 11 millió lakosú Vuhan piacán árultak vadállatokat, állítólag kígyók hordozhatták a vírust, az első betegek azok közül kerültek ki, akik az állatokkal foglalkoztak. Az állatkereskedés nem volt legális, de a kormány képtelen abban a hatalmas országban mindent az ellenőrzése alatt tartani. A piacot január 1-jén zárták be, és néhány hét múlva már azt közölték, hogy a vírus emberről emberre is terjed – mesélte Magyar Sára Veronika, hogy mit hallott Kínában élő ismerőseitől. Egyébként úgy tudni, hat magyar állampolgár tartózkodik a veszélyes tartományban. Sára barátnője, Petra 600 kilométerrel odébb lakik, de ott sem lehet az utcára menni, csak maszkban. – Csökkentették az autóbuszjáratokat, zártak le autópálya-szakaszokat is. A városba érkező járműveket leállítják, a kocsiban ülőknek megmérik a lázát. Akinek láza van, 14 napig karanténban ápolják, s akkor engedik el, ha biztosak benne, hogy nem vírushordozó. Az emberek a boltban jól „feltankoltak”, hogy hosszabb ideig is kibírhassák otthon. Petra is lement hétfőn a boltba, mert már vágyott egy kis levegőre. Meglepődve tapasztalta, hogy a játszótéren önfeledten játszottak a gyermekek, úgy látszik, a szüleik nemigen féltik őket. Petra szerint mindenki bízik abban, hogy minél hamarabb sikerül megakadályozni a vírus terjedését, s nem növekszik tovább a betegek száma – avatta be lapunkat a beszélgetésbe Sára.

Nem ismerjük a természetét

– Nagyon sok mindent kell még tisztázni a vírussal kapcsolatban. Szlávik János infek­tológus véleményét osztom, aki szerint egyelőre azt sem lehet pontosan tudni, hogy emberről emberre miként, milyen gyorsan terjedhet a betegség, ugyanis egyelőre olyan esetekről bizonyosodott be, hogy koronavírus okozta a megbetegedésüket, akik kint voltak a vírus közvetlen közelében. Az is előfordulhat, hogy ott ettek meg valamit, vagy érintkeztek a fertőzést terjesztő állatokkal, erről viszont nincs pontos információ – jegyezte meg dr. Lesch Miklós infektológus. A Jósa András Oktatókórház osztályvezető főorvosa elmondta, a kórházban kedden ismertetik a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírásait arra vonatkozóan, ha gyanús esetet találnának, milyen protokoll szerint járjanak el.

– Bízom benne, nem lesz szükség különösebb óvintézkedésekre idehaza. A fő szabály, hogy izolálni kellene a fertőző beteget, s mivel a vírus ellen még nem áll rendelkezésre semmilyen ellenszer, csupán a szövődményeket lehet kezelni, valamint egyensúlyban tartani a életfunkciókat, mást nem tehetnénk. Illetve ami a legnagyobb feladat és felelősség, hogy meg kell előzni a pánikhangulatot, ugyanis ha igaz, hogy az új vírus már lappangási időben fertőz, rohamtempóban nőne járvánnyá. S mivel ugyanolyan tünetekkel indul, mint egy átlagos influenza, nehéz lenne megkülönböztetni attól. Pánikra azért sincs ok, mert az Európában talált eseteket időben felismerték és elkülönítették – tette hozzá a főorvos. Dr. Lesch Miklós megerősítette, az általános higiénés szabályokat fokozottan be kell tartani, kiemelte a kézfertőtlenítést, a maszk használatát, és szerinte a Kínából érkező csomagokat is érdemes lehet fertőtleníteni, átvizsgálni.

Egy teljesen új vírussal állunk szemben

A koronavírusok új altípusát, az úgynevezett 2019-nCoV-t – amely cseppfertőzéssel gyorsan terjed, súlyos légzőszervi problémákat és tüdőgyulladást okoz – állatok hordozzák, valószínű, hogy ebben az esetben mérges kígyók lehettek a gazdatestek, a hüllőkkel a piacokon érintkezhettek, akik az elsők között fertőződtek meg. Az eddig ismeretlen vírus ugyanabba a törzsbe tartozik, mint a SARS (atípusos tüdőgyulladás), amely 2002-ben, 2003-ban okozott világméretű járványt, és a MERS (közel-keleti légúti koronavírus). A tüdőgyulladást okozó kór ebben az esetben halálos is lehet. A betegség tünetei az influenzához hasonlóak: orr­folyás, köhögés, láz, hidegrázás, izomfájdalom, légzési nehézség, emésztőszervi panaszok, hányás, hasi fájdalmak.

A legyengült immunrendszerű embereknél nagyobb a rizikó a szövődményekre.

KO, MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában