városi közgyűlés

2020.02.27. 21:15

Koronavírus és muzeális érték

Az első februári városi közgyűlés öt, a második pedig három órán át tartott.

Fotó: DODO FERENC

A háromnegyed órás feszültség után derültség futott végig a Krúdy-termen: az interpelláció-dömping végén Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője ekképpen kezdte hozzászólását: „Tisztelt Polgármester Asszony!”

Dr. Kovács Ferenc polgármester mosolyogva fogadta az elszólást. Az ellenzéki képviselő sietve megjegyezte: „Lehet, amiatt van ez, mert ismét szóba került, hogy mi történt 2010 előtt a városban. A jelenlegi vezetés szerint szinte onnan kezdődik az időszámítás, pedig előtte is voltak fejlesztések” – hangzott el csütörtökön délelőtt a februári, második városi közgyűlésen, az első napirendi pont előtt.

A hónap első tanácskozásán a nyílt ülés öt órán át tartott, ezúttal három órán keresztül hangzottak el érvek és ellenérvek, ismét egymásnak feszültek a szavak szintjén a kormánypártiak és az ellenzékiek.

Egy közel 210 millió forintos pályázatról szólt Karóczkai Adrienn, az előterjesztés szakmai előkészítéséért felelős referatúra vezetője.

A nyíregyházi önkormányzat és Szatmárnémeti tanácsa hat éve alapította meg az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulását, ennek keretében nyújtják be a közös pályázatukat, melynek célja a levegőminőség javítása, a légszennyezettség csökkentése, a mérőeszközök fejlesztése, az informatikai háttér kialakítása.

Velük együtt pályázik még a megyei kormányhivatal és az ungvári tanács is. Tizen szóltak hozzá az előterjesztéshez, amit a sürgető határidő miatt kellett elfogadni. Miután ez megtörtént, dr. Ulrich Attila alpolgármester felidézte a hétvégi programot, 3. Nyírségi Disznótoros Fesztivált és a 19. Nemzetközi Böllérversenyt:

– Magyarország legnagyobb vidéki skanzenja, a Sóstói Múzeumfalu jelesre vizsgázott. Érkeztek vendégek például Mosonmagyaróvárról, Siófokról és Tatabányáról is, megtelt a négy csillagos sóstói hotel.

Dr. Újhelyi János (Szövetségben Nyíregyházáért) „behozta” a Krúdy-terembe a legaktuálisabb világproblémát:

– Alapellátó orvosként nem akarok hangulatot gerjeszteni, csak fel akarom hívni a figyelmet a koronavírus veszélyére. Mindenki vigyázzon magára, a személyes higiénéjére!

Vassné Harman Gyöngyi és dr. Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) is fontosnak tartotta a felvilágosítást és a tájékoztatást, dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző pedig felidézte, hogy a kormány létrehozta a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzset, kiemelte a nyugalmat és a szakszerűséget.

Fokozódott a hangulat a Fokos utcai újításnál: a Jósa András Múzeum szeretne új raktárépületet kialakítani a kertvárosi ingatlanban.

Az ellenzékiek hozzászólásaikban méltatták a múzeum elismerésre méltó tevékenységét, viszont azt kifogásolták, hogy az ominózus ingatlanban miért nem például a fiataloknak „fecskeházat” alakítanak ki...

– Kiszámoltuk: 796 millió forintos felújítással 32 lakást lehetne kialakítani, ám lakófunkciónak nem használható az ingatlan. A múzeumnak régóta kell egy raktárépület, körülbelül 10 millió forintból, önerőből látnának hozzá az átépítéshez – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

– Ahhoz a jövőben is nagy attrakciókat, tárlatokat hozzunk Nyíregyházára, nagyobb kiállítási terep kell. Ehhez pedig fel kell szabadítani a földszinti raktárt.

Szinte hetente érkeznek hozzánk műtárgyak, amit alig tudunk már elhelyezni – szólt hozzá dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató.

Végül 13 igen, 8 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták az előterjesztést, építtetheti a Fokos utcai raktárépületet a Jósa András Múzeum.

Körforgalom a Korányin

Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki azért, mert „nyugvópontra jutott a Korányi-körforgalom ügye”.

– Hosszas egyeztetés után a lehető legracionálisabb döntés született, ezért szeretném megköszönni a polgármesteri hivatal illetékes munkatársainak a közreműködést. Tanulság, hogy ha a jövőben lesz hasonló beruházás, akkor is minél szélesebb körben kell kialakítani a közös álláspontot – mondta Lövei Csaba, a terület önkormányzati képviselője (Szövetségben Nyíregyházáért).

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában