Kutatódiákok

2020.03.07. 11:30

Interaktívan készültek a diákok az érettségire

Lehetőséget kell adni a fiataloknak, hogy megmutathassák munkáikat.

Fotó: Pusztai Sándor

Kíváncsi diákok csoportja gyülekezett pénteken a városháza Krúdy termében, hiszen negyedik alkalommal rendezték meg a Nyíregyházi Kutatódiákok Társadalomtudományi Konferenciáját, ahol fiatal kutatók engedtek bepillantást munkájukba.

Példát mutatnak

Néhány évvel ezelőtt dr. Szilágyi László, a Zrínyi Ilona Gimnázium kutatótanára rávilágított arra, hogy fontos lenne lehetőséget teremteni a fiatal diákoknak, hogy megmutassák munkáikat.

Kujbusné dr. Mecsei Éva, a megyei levéltár igazgatója elmondta, a konferencián az etikaérettségire készített munkáikat ismertethetik a tanulók, s a rendezvényen olyan bemutatót láthattak, melyet már érettségizett diákok, egyetemisták tartottak, akik példát mutathatnak az érettségire készülőknek.

– A diákkonferencia egy kicsit workshop, kicsit konferencia és részben szeminárium is egyben, hiszen interaktív, beszélgetős programot terveztünk a résztvevőknek.

A rendezvény reményeink szerint segíti a diákok felkészülését az érettségire, ugyanakkor rámutat a kutatás nagyszerűségére – avatott be a konferencia céljaiba a levéltár-igazgató, aki azt is elárulta, a diákok fogékonyak a munkára, de nagyon meghatározó azoknak a felkészítő tanároknak és az intézményvezetőknek a szerepe, akik felhívják a fiatalok figyelmét erre a lehetőségre.

Megosztották tapasztalataikat

– Történészként tudom, milyen nehéz forrásokból dolgozni, de az talán még nehezebb, hogy az így megszerzett tudást átadjuk másoknak – mondta köszöntőjében dr. Ulrich Attila.

– Talán az egyik legfontosabb, hogy amit az ember tanul, vagy később kutat, azt a tudást hogyan tudja alkalmazni a hétköznapokban – hívta fel a figyelmet a kutatómunka és a tudás kamatoztatására Nyíregyháza alpolgármestere.

Nem akárkitől sajátíthatták el a kutatás fortélyait a fiatalok, hiszen a konferencia egyik előadója Kovács Noémi ismert bűnügyi újságíró, az Origo bűnügyi rovatának egyik vezetője volt, aki néhány éve még szintén a Zrínyi-gimnázium iskolapadjait koptatta.

Kutatómunkájának eredményeként tanulmányt írt az erőszak megjelenéséről a médiában. – Napjainkban kiemelten fontos a gyermekek tudatos médiafogyasztókká nevelése, mivel a média különböző területein rengeteg az erőszakos tartalom, és a közszereplők viselkedése is káros hatással lehet a gyermekekre – ismertette a média negatív hatásait az újságíró.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában