Kelet-retro

2020.04.19. 08:00

Csak a kultúrszomját akarta kielégíteni a balkányi férfi, mégis elítélték

Felidézzük, miről számolt be a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1950. április 19., szerda

Rohammunkában salakoztak Sóstón

Lelkesítő eseményre figyeltek fel vasárnap délután a sóstói kirándulók. Délután három óra felé járhatott az idő, amikor hangos éljenzéssel nagy teherkocsik robogtak elő a szálloda mögötti útról, a lovak sörényében pántlika, a kocsikon lobogók, s mind telve salakkal. A nyíregyházi Teherfuvarozók Szövetkezetének kocsijai voltak, s az üléseken lelkes dolgozók.

Megfogadták, hogy május elseje tiszteletére rohammunkát végeznek, s vörös salakkal terítik be Sóstó sétányait. Száz köbmétert fuvarozását vállalták, s nemcsak az üzem dolgozói jöttek el erre rohammunkára, hanem feleségeik, gyermekeik is.

1980. április 19., szombat

Csak a kultúrszomját akarta kielégíteni a balkányi férfi, mégis elítélték

G. M. tavaly augusztus 22-én részegen ment hazafelé Balkányban. Az iskola előtt észrevette, hogy egy ablak felső szárnya nyitva van, s bekukucskált, hátha talál valamit. Az ablak közelében egy hordozható televíziót és egy rádiót fedezett fel. Mivel bemászni nem tudott, meghajlított egy drótot, s addig ügyeskedett, míg ki nem emelte mindkét készüléket. A lopást hamar felfedezték, de a tettest nem sikerült elcsípni, G. pedig a fővárosba utazott és eladta a a rádiót meg a televíziót.

Szilveszter hajnalán ismét az iskola előtt vezetett el G. útja, de ekkor az utca felől minden ablakot zárva talált. A nyári siker azonban nem hagyta nyugodni, bement az udvarra és ott keresett egy nyitott ablakot. Bemászott a folyosóra, s bár csak egy szobát talált nyitva, egy tévével és egy magnóval távozhatott. Ez a nyomozás már eredményes volt, sikerült G. lakásán a lopott készülékeket.

A tárgyaláson mindössze azzal védekezett, hogy elromlott otthon a televíziója, ő pedig mindenáron meg akarta nézni a szilveszteri műsort. A bíróság nem írta a javára, hogy kultúrszomját akarta kielégíteni, egy év börtönre ítélte és kötelezte a kár megtérítésére.

2000. április 19., szerda

Felemelkedett a harangláb Szamostatárfalván

Akik az elmúlt év őszén jártak Szamostatárfalván, egy érdekes technikai manőver szemlélői lehettek. A XVII. században épült, s 1888-ban átalakított fa harangláb mindenestül felemelkedett. Természetesen emelőszerkezet segítségével, mivel az 1965-ben helyreállított építmény talpszerkezete teljesen tönkrement. Vadonatúj gerendázatra emelték vissza a tornyot, a harangokat villanymotor működteti.

A torony legkisebb harangját 1650-ben öntötték Eperjesen. Wierd György, a neves harangöntő szakértelmét hirdeti a három és fél évszázada szolgáló harang. A nagyharangok fiatalabbak, de ezekre is nagyon büszkék Szamostatárfalva lakói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában