Magyar Falu Program

2020.04.23. 08:00

Csokorba gyűjtve őrzik meg helyi örökségüket

Több megyei településünk, így például Ajak, Besenyőd, Eperjeske, Gégény, Gemzse, Márokpapi és Zajta is sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban a nemzeti és helyi identitástudat erősítésére. A panyolai önkormányzat 22,8 millió forintot nyert erre a célra.

Szamosháti farsangi alakoskodók jelmezei

Forrás: Önkormányzat

– Minden évben két nagyobb rendezvényt szervezünk a település lakóival közösen: februárban hagyományőrző farsangot, augusztusban pedig a PanyolaFesztet – helyi, megyei értékeinkkel, minőségi kulturális produkciókkal – mondta el lapunknak a község polgármestere, Muhari Zoltán, s hozzátette: a helyi identitás erősítése és megőrzése folyamatos munkával jár.

– Panyola ebben úttörő volt, hiszen egyedülálló módon hoztuk létre a többi településsel karöltve a Szamosháti Tájegységi Értéktárat, amely a helyi örökségünket gyűjti csokorba és őrzi a következő generációknak. Az értéktár a korábban kívülről felújított, többfunkciós, önkormányzati tulajdonban lévő parasztházban kapott helyet, s pályázati forrásból, ötmillió forintból rendeztünk be. A kiállítótermek közül a tisztaszobában panyolai enteriőrt alakítottunk ki, és itt kapott helyet egykori pedagógusunk, Széles Gyula munkássága is. Egy másik helyiségben a szamosháti farsang alakoskodóinak jelmezei láthatók, míg a harmadikban a pálinka- és a szilvalekvárfőzés régen használt tárgyait mutatjuk be. Ezzel sikerült valódi szatmári örökségünket életre kelteni és közönség elé tárni. Várjuk Panyolára a környék általános iskolásait, hogy élményszerűen tanulhassanak hajdani kulturális értékeinkről.

A program részeként, szintén pályázati forrásból alakítanak ki a kiállító- és kézművesház udvarán egy csűr jellegű épületet, ahol nagyobb csoportokat is tudnak fogadni. – Itt a kiállított tárgyakon keresztül megismerhetik a „nemtudom” szilva feldolgozási folyamatait interaktív formában. Minderre 13,8 millió forintot nyertünk.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában