Nyíregyháza

2020.04.15. 14:00

Harcba állt a járvány ellen

A filmes kellékekről arcpajzsokra állította át a 3D-s nyomtatóit Kévés György.

Fotó: KM-archív

A Csillagok háborújából egyenesen a Covid–19-es járványháború kellős közepébe csöppent az a nyíregyházi vállalkozó, aki a magyar Star Wars-film egyik legfőbb támogatója.

Kévés Györgyről nem is olyan régen írtunk lapunk hasábjain, részletesen bemutatva, mi mindent tett meg azért, hogy elkészülhessen Varga Dezső és Varga Zsolt – és persze sokan mások – nagy-nagy álma, a Vader, egy Star Wars rajongói film.

A gyártás lassan a végéhez közeledett, és a helyzet már úgy állt, hogy néhány nyári utóforgatást követően elkezdődhetnek a régen várt mű utómunkálatai, valamikor az ősz folyamán pedig kitűzhetik a világpremier időpontját.

Mindebbe szólt bele a koronavírus-járvány, határozatlan időre megakasztva a munkát, illetve váratlanul más irányba terelve Kévés György ügybuzgalmát.

Gyorsan szívügye lett

– Jó két hete történt, hogy az egyik kolléganőm felhívta a figyelmemet egy kezdeményezésre. Valamelyik online portálon olvasta, hogy 3D-s nyomtatással foglalkozó mérnökök fogtak össze, és gyártani kezdték a piacon hirtelen hiánycikké váló arcpajzsokat.

Mivel mi is vásároltunk a Star Wars rajongói film kellékeinek, modelljeinek, ruházatának vagy fegyvereinek a gyártáshoz négy darab 3D nyomtatót, felmerült benne, hogy melléjük állhatnánk.

A gondolat az én fejembe is befészkelte magát. Éreztem, hogy ez az én szívügyem is, szerettem volna valamit tenni a járvánnyal szembeni küzdelemben. Megbeszéltem Szabó Dezsővel, a film rendezőjével, hogy átállítjuk a gépeket a pajzsok gyártására, aki természetesen bele is egyezett, majd felvettem a kapcsolatot az ötletgazdákkal, a civil társadalmat felrázó Bátyi Zoltánnal és Havasi Attilával.

Mint később kiderült, akkor még egyedüli nyíregyháziként lettem tagja a 3D nyomtatással a koronavírus ellen elnevezésű Facebook-csoportnak.

Új fejlesztés

– A csoport azóta óriásira nőtt, mivel a média is felkarolta a témát, és ma már egyre több nyíregyházi vesz részt a karitatív munkában. Az összefogásnak köszönhetően időközben az arcpajzs „második generációs” típusa is megjelent. Történt ugyanis, hogy a CNC-gépek tulajdonosai is beszálltak a gyártásba, ami nagy segítség a plexi shieldek pótlásában.

Az első pajzsokat még a Pécsi Tudományegyetem tervezte meg, mi is az ott készült rajzok alapján dolgoztunk a gyártás során.

Ezt követően Kőrösi Gábor, a Színművek nevű, filmes dísz­leteket gyártó-nyomtató cég tulajdonosa ugyancsak megtervezett egyet, rátalálva a csoportra.

– A prototípust megmutatta a Semmelweis Egyetem orvosainak, akik annyi változtatást kértek, hogy a pajzs plexije védje a fület is. Ezt nevezem én „második generációsnak”, ami kevesebb pénzből és gyorsabban legyártható, napi 60 ezer készíthető belőle.

Kévés György elmondta, hogy a legközelebbi debreceni csoporttal összedolgozva látott hozzá a nyomtatáshoz. Tőlük egyébként előzetesen az eredeti nyomtatott változatból kapott 100 darabot, amit ma már használnak az orvosok és nővérek a Jósa András Oktatókórházban, ahová azóta is szállít.

Legutóbb is 40 darabot adott át a már saját gyártásúakból, és közel négyszáz pajzs vár a műhelyében hamarosan arra, hogy eljusson oda, ahol szükségét látják.

Lesznek színesek is

– A gépeim éjjel-nappal dolgoznak, így napi 40-50 darabot le tudok gyártani. A legfontosabb, hogy a „frontvonalban” helytállókat ki tudjuk szolgálni. Jut majd a pajzsokból Kisvárdára, Mátészalkára és Vásárosnaményba, de érdeklődnek az ingyenes termék iránt a rendőrök, vámosok, körzeti orvosok és gyógyszerészek is.

Mivel a magyar Star Wars-filmhez betáraztam 14 doboz szürke PLA-nyersanyagot, egyelőre abból gazdálkodtunk. Azért szürkét, mert mi minden filmes kelléket utólag kifestünk.

A közeljövőben viszont még 20 dobozzal rendelek mindenféle színből, hogy a hölgyek kedvükre válogassanak.

Eddig a munkafolyamat úgy zajlott, hogy én például itthon legyártottam a fejpántokat, jelentettem, mennyi készült el, egy túrajárattal begyűjtötték, majd Budapesten hozzárakták a plexi előtétet.

Újabban viszont Debrecenből kaptam 92 darabot a plexiből, a helyi textilesektől kedvezményesen szereztem gumipántot, és itt rakjuk majd össze nálam a pajzsokat.

Ha pedig kifogytunk az eddig készítettekből, Bátyi Zoltán bejegyzett alapítványa a „második generációsakat” is a mi bevonásunkkal teríti majd. Muszáj megbízható hálózatot építenünk, mert volt olyan, akinek adtunk, de beárazta, és saját zsebre értékesítette – hallhattuk.

Amikor pedig zárásképpen rákérdeztünk, vajon meddig akarja ezeket a pajzsokat gyártani és teríteni, Kévés György csak annyit mondott:

– Segíteni szeretnék, amíg csak lehet, mert emberileg is felemelő érzés adni. Jó látni, mennyire örülnek minden jótékony gesztusnak.

Az országnak milliónyi ilyen pajzsra van szüksége, ráadásul ezek el is használódnak, és cserére szorulnak (különösen a fél milliméteres, merev PET-G vagy A-PET fóliások), és nem árt raktárkészlettel is felkészülni a jövőre.

Matyasovszki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában