Séta

2020.04.02. 13:24

Neked is van öt perced a környezetedre, ugye?

Egy felmérés alapján Európában 7 százalékkal csökkent az egy főre jutó hulladéktermelés 2005 és 2016 között. Miért fontos ez? Mi értelme annak, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetet?

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, hogy a nehezen lebomló anyagokat újra feldolgozzák. Ezzel energiát spórolunk meg, és védjük a környezetünket is, valamint csökkentjük annak terhelését. A célja a természet védelme, a nem újrahasznosítható szemét csökkentése. Hogyan tudjuk ezt kivitelezni? Rendkívül egyszerűen!

Mindent a maga helyére!

A különböző összetételű hulladékot egymástól eltérő színű kukákba helyezzük. A papírt kék, a műanyagot sárga, a színes üveget zöld, a fehér üveget fehér, a fémeket szürke konténerbe rakjuk. Azonban oda kell figyelnünk arra, hogy nem mindent lehet ezekbe kidobni, így például az olyan veszélyes hulladéknak minősülő holmikat, mint az elektronikai eszközök, a vegyszerek, gyógyszerek, de ide tartoznak a több anyagot is tartalmazó hulladékok is, mint a műanyaggal borított füzet. Egyre több helyen találkozhatunk szelektív hulladékgyűjtőkkel, és örömmel látom, hogy egyre többen kapnak kedvet hazánkban a használatukhoz.

Körültekintően kezeljük a veszélyes hulladékokat! | Illusztráció: Pixabay

Csak 5 perccel tart tovább, ha okosan szétválogatjuk a háztartásban összegyűlt szemetünket, viszont rengeteget tehetünk ezzel a környezetünk egészségéért. Szerintem megéri!

Varga Leona Rebeka (9. d), Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában