Komoly segítség kell!

2020.04.05. 20:00

„Teljes a pangás: még a belföld is leállt” – Lélegeztetőgépen a turizmus

Teljes a pangás: még belföldön is bezártak a szálláshelyek.

Egyelőre nem lehet tudni, nyaralhatunk-e az idén

A koronavírus-járvány terjedése az idegenforgalmi, a turisztikai világ rendjét is gyökeresen megváltoztatta.

– Voltak már lemondások februárban is, de a márciusi hónap indította el a tömeges lemondásokat, így azok, akik decemberben és januárban éltek az előfoglalási akciókkal, most folyamatosan mondják vissza az utazásaikat – mondta megkeresésünkre Bicsérdy Rita turisztikai szakember, a Sky Travel Utazási Iroda ügyvezetője. Hozzáfűzte: az utazásszervezők próbálnak kedvezményeket biztosítani a már befoglalt utasok számára.

Normál esetben ilyentájt a népszerű úti célokról érdeklődtünk. Most némi túlzással sehol semmi…

– Teljes a pangás: még a belföld is leállt, bezártak a szálláshelyek. Természetesen a belföldi turizmus előbb helyre fog állni, hiszen várhatóan sok ember nem tud utazni az anyagi helyzete vagy éppen az elfogyott szabadsága miatt. Ezért azt feltételezzük: legalább egy-egy hétvégére esetleg elmennek kikapcsolódni, hogy maguk mögött hagyják ezt a senkinek sem jó állapotot. Minden annak a függvénye, hogy meddig tart a veszélyhelyzet. Talán még az olcsó görög utak szerepet játszhatnak.

A létük is veszélybe került

– Semmi bevétel nincs, és nem is lesz hónapokon keresztül. Ráadásul a novemberi, a decemberi és a januári előfoglalásokkal lefoglalt utak lemondása után is elvész a bevétel. Kemény helyzet vár ránk. Mint minden vállalkozásnak, itt is attól függ egy iroda létjogosultsága, hogy mennyire tőkeerős.

– A jövőképet most nehéz megfesteni. Én alapvetően optimista vagyok, és reménykedek a felvirágzásban. Azonban a tények azt mondatják, hogy ebben az évben már nem lesz turizmus, legalábbis számottevően nem.

– A nyár elmúlik, és az ősz nem különösebben lesz kegyes, mert az embereknek is elfogynak a tartalékaik, nem lesz szabadságuk. Abban bíztam az év elején, hogy ez az esztendő meghozza a válság előtti foglalási számokat, de ez már csak egy elszállt remény. Mire a gazdaság és az emberek talpra tudnak állni, azt találom reálisnak, hogy novemberben, decemberben élnek majd az előfoglalási kedvezményekkel a 2021-es évre vonatkozóan. A hitem azért azt is sugallja, hogy bizakodjak, hisz ezt nem veheti el tőlem még a koronavírus sem – tette hozzá Bicsérdy Rita.

Komoly segítség kell!

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Kossuth rádióban kifejtette: – Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb beindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében. Nincs ember, aki ma megmondja, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, beleértve a turizmust, és azt sem tudni, meddig tart a mostani állapot. Komoly segítségre van szükség minden oldalról, a munkavállalók, a munkáltató és a kormány részéről egyaránt.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában