Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.04.23. 18:30

Víz világnapja: átadták a pályázat díjait

A győztes vásárosnaményi ikerpár társasjátékot is készített.

Forrás: Shutterstock

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) és a Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete az idén is szakmai pályázatot hirdetett a víz világnapja alkalmából. A pályázatot megyei középiskolák tanulói számára írták ki Víz és klímaváltozás – Mindenkinek van feladata címmel – tájékoztatott Szamos Ferenc, a FETIVIZIG igazgatási osztályvezetője.

Az ENSZ a víz világnapjává nyilvánította március 22-ét, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a víz szerepére életünkben; a cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. A jeles napon minden évben e nélkülözhetetlen elem egy-egy különleges tulajdonságát emelik ki.

A 2020-as víz világnapja a Föld édesvizeinek megóvására és körültekintő, hatékony felhasználására fókuszál, ami életeket menthet. A hatékony felhasználás csökkenti az üvegházhatást; mindenkinek szerepe van a klímaváltozás lassításában, tehát ne pazaroljuk a vizet!

E gondolatok a jegyében íródtak a beérkezett pályázatok, s mint Szamos Ferenctől megtudtuk, a dolgozatok magas színvonalon, saját gyűjtőmunkával készültek, önálló megállapításokat, javaslatokat tartalmaznak.

Helyezettek

1. díj: Bodnár Éva és Bodnár Gabriella 12/B osztályos tanulók – Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium

2. díj: Nagy Anett és Juhász Bence 11. B osztályos tanulók – Vásárhelyi Pál Építőipari Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnáziuma (ÉVISZ), Nyíregyháza

3. díj: Kerekes Panna és Szőllősi Angelika 12. C osztályos tanulók – Vásárhelyi Pál Építőipari Környezetvédelmi – Vízügyi Szakgimnáziuma (ÉVISZ), Nyíregyháza

Az első díjas két végzős diáklány ikerpár, a felkészítőtanáraik Szabó Sándor és Toldi Zoltán, utóbbi a Természetbarát Diákkör vezetője is. Éva ügyes rajzoló, ő készítette el a pályamunkájukhoz csatolt társasjáték illusztrációit. Az általános iskolásokat célozták meg a környezettudatos viselkedésre nevelés érdekében. A pályázatukban elemezték, hogy a földi élet mennyi területén érzékelhető a klímaváltozás, s kiderül az is, hogy mindenkinek van feladata, tennivalója ezen a téren.

A második helyezett ÉVISZ-es tanulók bemutatták, hogy az iskolájuk mit tesz a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentése érdekében, például a szelektív hulladékgyűjtéssel, a műanyag nyílászárók beépítésével és az épület tetejére telepített napelemrendszer működtetésével. A harmadik helyezettek szintén ÉVISZ-es diákok voltak, akik a dolgozatukat azzal is színesítették, hogy megkérdezték a tanáraik véleményét, így érdekes interjúelemek készültek, hiszen a különböző érdeklődési körű oktatóik szemszögéből láttatták a problémákat.

A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a díjakat ebben az évben nem egy rendezvény keretében adták át, hanem a szervezők külön-külön juttatták el azokat.

Nádasi Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában