Nyíregyháza

2020.05.26. 18:22

Védik az óriásdarazsakat Nyíregyházán

Európa legnagyobb darázsfaja félelmetesnek tűnik, de ártalmatlan és védett.

Fotó: HOVANYI PETER

A NYÍRVV Nonprofit Kft. felhívja a nyíregyháziak figyelmét, hogy a Krúdy közben, a Lippai János Szakközépiskola és Szakiskola sarkánál darazsak röptét lehet észlelni a füves területen. Mint azt egy szakértő megállapította, hogy ezek óriás tőrösdarazsak, amelyek védett rovarok, egyedenként 50 ezer forint a természetvédelmi értékük.

Nem példátlan, hogy megfigyelhetjük őket, hiszen tavaly szintén tőrösdarazsak védelme miatt kerítették körül Sóstón a Krúdy-szálló környékét.

Óriás tőrösdarázs a Sóstói-erdőben | Fotók: Hoványi Péter

A tőrösdarázs nagy mérete és hangosan zúgó repte miatt félelmetesnek tűnhet, ám emberre ártalmatlan. A fullánkját csak a legvégső esetben használja védekezésre, ha más módon nem képes elmenekülni. Szúrása nem veszélyes. Félénk, érintésre, hessegetésre inkább odébbáll, nem agresszív.

A társaság munkatársai kérik az arra közlekedőket, hogy legyenek figyelmesek, és ne bántsák ezeket a védett állatokat, amelyek jelenleg szaporodásukhoz keresik a lárvákat a fűben. Óvjuk együtt környezetünket!

Forrás: nyiregyhaza.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában