bicaj-ricsaj

2020.06.17. 13:00

Játékosan a közlekedésbiztonságért

A nyári szünidőben fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a közlekedés szabályaival.

Fotó: Dodó Ferenc

Szikrázó napsütésben várták az iskolások a Bicaj-Ricsaj Közlekedési Csapatverseny megnyitóját kedden, a sóstói fürdő területén. A kétnapos megmérettetés célja, hogy bővítse a gyerekek közlekedési ismereteit, ezzel is növelve a biztonságukat.

Első a biztonság

Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára elárulta, a kerékpár biztonságos használata a mindennapokban is nagyon fontos, az ügyességi pályán a gyerekek megtanulhatják, hogyan kell kikerülni az akadályokat vagy biztonságosan megállni a kijelölt helyen.

A vízi közlekedés szabályainak ismerete szintén elengedhetetlen, tudásukról a verseny másik helyszínén, a Sóstói-tónál adhatnak számot a versenyzők.

Sokan bérelnek vízibiciklit vagy csónakot, de nem mindig tudják, milyen szabályokat kell betartani, ezért minden résztvevőt igyekszünk felvértezni a szükséges tudással – ismertette a verseny első napjának feladatait a rendőr alezredes, majd hozzátette: a második napon sokkal összetettebb feladatok várják a gyerekeket.

Jól használják a szerszámokat

– A KRESZ-teszt és kerékpárszerelés is a program része, hiszen a mai gyerekek nagyon jól értenek a telefonokhoz, de nem biztos, hogy egy defektes kerékpárgumit meg tudnak javítani.

Egy-egy túrán azonban bármikor előfordulhat defekt vagy egyéb meghibásodás, ezért jól jöhetnek az alapvető szerelési ismeretek.

Minden évben más és más feladatot adunk a gyerekeknek: az idén gumit kell javítani, tavaly féket szereltek, de a leesett lánc visszahelyezése is szerepelt már a feladatok között – árulta el Szikszai Tihamér, aki szerint a gyerekek hamar ráéreznek a szerszámok használatára, és ügyesen oldják meg a szerelési feladatokat.

A második napon az elsősegélynyújtással és a bűnmegelőzéssel kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodik a gyerekek tudása, így a jövőben számos veszélytől óvhatják meg magukat.

A Bicaj-Ricsaj megmérettetései egy projektfeladat beküldésével indultak januárban, melyet a nyíregyházi fordulóban a diplomamunkákhoz hasonlóan kell megvédeni a versenyzőknek.

Az idei projektfeladat az olyan alternatív közlekedési eszközökhöz kapcsolódott, mint a segway vagy az elektromos roller.

A gyerekek ezeket csoportosították, és ismertették a rájuk vonatkozó speciális szabályokat – avatott be a projektfeladat részleteibe a rendőr alezredes, akitől azt is megtudtuk, minden résztvevő ajándékkal térhet haza a kétnapos „ricsaj” után.

Molnár Vivien Abonyból, a Somogyi Imre Általános Iskolából érkezett a versenyre, elmondása szerint a múlt hét a felkészülés jegyében telt, hiszen mindennap Csilla néninél, a felkészítő pedagógusnál gyakorolt a csapatával.

– KRESZ-teszteket oldottunk meg és baleseteket szimuláltunk, hogy megtanuljuk, mi a teendő egy veszélyes szituációban. A kerékpáros ügyességi feladatokat a Csilla néniék udvarán kialakított akadálypályán gyakoroltuk – avatott be a felkészülés rejtelmeibe a fiatal diáklány.

MI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában