Szeretve gondoskodás

2020.06.22. 13:01

Megérkezett a mobil röntgen, amit a városlakók adományaiból vásárolt a kórház alapítványa

– A „nem sikerül” kártya ebben a pakliban nem volt benne. Jó hittel és jó szándékkal segíteni akartunk – mondta hétfőn a Jósa András Oktatókórházban Humicskó István, aki Dudás Lászlóval március végén indította el azt az adománygyűjtési akciót, amelyben 14 millió forintot szerettek volna összegyűjteni, hogy a kórház koronavírus-teszteléséhez szükséges gépet vásárolhasson.

Fotó: Dodó Ferenc

– Akadt egy-két nap, amikor egymást biztattuk, hogy sikerülni fog, s mindvégig hittünk benne, ahogy a kórház vezetése is partner volt ebben. A nyíregyháziak megérdemlik, hogy a legjobb ellátást kapják meg, ezért is bíztuk a kórházra, hogy a végül összegyűjtött 36 millió forintot mire fordítják – folytatta Humicskó István és örömmel hallgatták végig, hogy az új mobil röntgen hogyan működik és miként segíti a betegellátást. A 240 kilogrammos röntgen mellett állva megjegyezték azt is: hosszútávú terveik vannak, már tudják, mi lesz a következő cél.

 

A gépet viszik a beteghez

– A két vállalkozó kezdeményezéséhez végül több mint 200-an – a Ke-Víz Zrt. 15, a Révész Trans Kft. 10 millió forinttal – csatlakoztak. Az eredeti célt messze túlszárnyalva – amikor már egy másik adományozónak, Bige Lászlónak köszönhetően a vírustesztelő gépek megérkeztek a kórházba – az a döntés született, hogy a vírusdiagnosztika másik alapvető készüléket, egy digitális képalkotással működő mobil röntgent vásárolunk a pénzből. Ez nemcsak a járvány ideje alatt, hanem azt követően is jelentősen segíti a betegellátást – idézte fel dr. Adorján Gusztáv. A megyei kórházak főigazgatója köszönetet mondott minden támogatónak, s mint fogalmazott: jó érzés, hogy ilyen sok jó ember van, a szeretve gondoskodás példája ez. Beszámolt arról is, hogy a nagyon komoly szakmai munkának is köszönhető, hogy megyénk egyike annak a három megyének, ahol a koronavírus nem követelt halálos áldozatot.

Dr. Francz Monika, orvosigazgató helyettes, a kórház alapítványának kuratóriumi elnöke is megköszönte a támogatást, és elismerte, eleinte kételkedett a sikerben, azonban az összefogás minden reményt felülmúlt.

A mobilt röntgent olyan, többnyire intenzív terápiában részesülő, ágyhoz kötött fekvő betegek vizsgálatára fejlesztették ki, akik nem vihetők a beépített készülékekhez – hangsúlyozta az eszköz fontosságát dr. Szűcs Attila, az aneszteziológiai és intenzív osztály vezető főorvosa. S nevetve jegyezte meg, egy mobil ultrahang is nagyon fontos lenne még a kórházban.

– A kiváló minőségű, nagy felbontású készülékkel a betegágynál készíthetünk felvételt, s azonnal látjuk a képet is – mutatott a monitorra dr. Baranyai Beatrix. A radiológia osztályvezető főorvosa elmondta: a hagyományos röntgennel szemben ezzel a géppel egyszerre több felvételt is készíthetnek és gyors a kiértékelés, a diagnosztika.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában