Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.06.05. 12:41

Nem hagyják magukra a szomszédokat

A határ két oldalán lévő községek részt vesznek egymás ünnepségein.

Koszorúzás Szárazbereken magyarországi polgármesterekkel

Fotó: MML

A határhoz közeli településeink tartják a kapcsolatot a szintén határ közeli, Romániában található magyar településekkel.

– A testvértelepülésünk évek óta Szaniszló, rendszeresen részt veszünk egymás ünnepségein, megemlékezésein – mondta el érdeklődésünkre Trefán Gábor, Ömböly polgármestere. – Egyrészt az identitásuk megtartásához nyújtunk jelentős lelki és érzelmi támogatást, másrészt a rokoni kapcsolatokat igyekszünk erősíteni.

– Ha folyamatos lenne az átjárás itt nálunk a határon, talán a gazdasági kapcsolatok is erősebbek lennének, de hogy itt csak szombatonként van nyitva a határ, az nem segít a gazdasági élet fellendítésében. Amikor kulturális napot tartunk, több száz magyar is átjön hozzánk a határon. Bár nem testvértelepülésünk Piskolt, de azzal a községgel is nagyon szoros kapcsolatot ápolunk, rendszeresen részt veszünk egymás rendezvényein, ünnepségein.

Ikonosztázt avattak

A zajtai önkormányzat is tartja a kapcsolatot a határ túloldalán levő testvértelepüléssel, Lázárival, amelyhez közigazgatásilag hozzátartozik még Szárazberek, Kispe­leske, Nagypeleske, Sándorhomok és Kissár is.

– Főleg kulturális kapcsolatokról van szó, hiszen nincsenek ezen a peremvidéken sem a magyar, sem a román oldalon olyan vállalkozások, hogy gazdasági együttműködésről is beszélhessünk – tudtuk meg Kosztya Zoltán polgármestertől.

– Kölcsönösen részt veszünk egymás önkormányzati és egyházi ünnepségein, a közelmúltban a határ túloldalán egy ikonosztáz felavatásán voltunk jelen. A szombati határnyitásnak köszönhetően könnyebb a kapcsolattartás, hiszen Nagypeleske egy kilométerre, Lázári 5-6 kilométerre van. Szinte át lehet kiabálni Nagypeleskére, amikor nincs nyitva a határ. Mindenkinek az lenne jó, ha mindennapos lenne a határnyitás.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában