városi közgyűlés

2020.06.25. 16:04

Nem rövidebb a versenyuszoda

„Sportoltak” is a képviselők a több hónapos közgyűlési szünet után a városházán.

Kósa Sándor (balról) Nyíregyháza Város Közbiztonságáért „Sztárek Ferenc-díj”-at, Vajda Tamás Nyíregyháza Város Sportjáért „Kovács (Bütyök) József-díj”-at vehetett át dr. Kovács Ferenc polgármestertől

Fotó: Sipeki Péter

Ami egyébként szokványos, most egészen másként hatott: csütörtökön pontban tíz órakor dr. Kovács Ferenc polgármester megrázta a csengőt. Az élmény azért volt megrázó, mert utoljára márciusban ülésezett ebben a formában a megyeszékhely képviselő testülete. Utána a koronavírus-járványhelyzet átírta a forgatókönyvet. A városvezető – élve jogkörével – 117 különböző esetben döntött: 27 közgyűlési, 56 bizottsági és 34 veszélyhelyzettel kapcsolatos határozatot hozott.

Megköszönték mindenkinek

– Olyan helyzetbe kerültünk, amilyennel korábban sohasem találkoztunk. Mivel a veszélyhelyzet megszűnt, összegzésként elmondhatom, hogy a nyíregyháziak végig fegyelmezetten, felelősen cselekedtek – mondta dr. Kovács Ferenc, majd dr. Adorján Gusztáv kormánypárti és Jeszenszki András ellenzéki frakcióvezető is köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármilyen formában aktív részese volt a védekezésnek.

Vajda Tamás részére a kiemelkedően magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként a Nyíregyháza Város Sportjáért „Kovács (Bütyök) József-díj” kitüntetést adományozták. Sporttevékenységét 1982-ben kezdte a Nyíregyházi Vasutas Spartacus Egyesület úszó szakosztályánál. Hosszú pályafutása során többek között Szabó Tünde, Kovács Rita és Risztov Éva ért el nemzetközi sikereket. Jelenleg a Nyíregyházi Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Intézetében egyetemi docens, mestertanár.

– Köszönöm mindenkinek, akik érdemesnek tartottak a díjra. Hálás vagyok a sikeres tanítványaimnak is, és köszönöm a családomnak is a támogatást. Nagy megtiszteltetés, hogy elismerték a munkámat – kért szót Vajda Tamás.

Utána Kósa Sándor vehette át a Nyíregyháza Város Közbiztonságáért „Sztárek Ferenc-díj”-at. Önkéntes bűnmegelőző tevékenységének köszönhetően ma egy hatékonyan és eredményesen működő polgárőr egyesülete van Sóstónak, Sóstóhegynek. A város összes polgárőre előtt ismert az az áldozatos munka, melyet a Nyíregyházi Polgárőr Szövetség megalakulása óta végzett alelnökként, felügyelőbizottsági tagként és egyesületi elnökként.

Az előző közgyűlés óta történteket bemutató pörgős kisfilm közel húsz percen keresztül mutatta be, hogy a pangás helyett a pezsgés volt az úr Nyíregyházán. A fejlesztések előtt nem húzták le a sorompót, hiszen jelenleg is épül három körforgalom, az atlétikai centrum, a Nyulastói-csatorna – mindegyik téma volt a huszonöt napirendi pont sűrűjében.

„A koronavírus-járvány okozta súlyos szociális helyzetbe került lakosok megsegítéséről” szóló ellenzéki előterjesztés nem kapott többséget a bizottságoknál. Ezzel együtt dr. Ujhelyi János és Smidt Ferenc is hosszasan vázolták, hogy mit szerettek volna elérni. Dr. Kovács Ferenc ezekkel a szavakkal zárta le a parttalannak tűnő eszmecserét:

– Köszönöm az ellenzék konstruktív hozzáállását. Jó szándékú az, amit akarnak, de ez nem egy kidolgozott felvetés. Nem látom indokoltnak a rendeletmódosítást, hiszen a jelenlegi rendszerünk megfelelően működik.

A költségvetés-módosításról szóló napirendi pontnál az ellenzéki Babosi György a RÉS Alapítványra fókuszált, majd később megindokolta a miértet: „Mi mindig résen vagyunk!”

Ősszel nyit ki

A sportberuházásokat firtató kérdésekre Kósa Árpád kabinetvezető reagált:

„Hallottam olyan felvetést, miszerint azért nem nyílt meg még a versenyuszoda, mert rövidebb lett az előírtnál. Szeretném jelezni, hogy ez nem igaz. Sőt, ár-érték arányban a nyíregyházi lesz a legolcsóbb ilyen jellegű létesítmény. Tavasszal nyitottunk volna, de a pandémiás helyzet közbeszólt. Nyáron gazdaságtalan lenne az üzemeltetése a fedett helynek, ezért ősszel adjuk át majd. Az atlétikai centrumnak olyan nyíregyházi cég a generálkivitelezője, amelyik a járványveszély-helyzetben is tartja az ütemtervet”.

Lengyel Máté arra kérdezett rá, hogy végül miért Hajdúnánás mellett épülhet MotoGP-pálya? Dr. Kovács Ferenc válaszában megjegyezte, hogy Debrecenben nagyobb a szállodai kapacitás, de ezzel együtt Nyíregyháza is profitálhat a motorversenyek idegenforgalmi vonzatából.

A legközelebb szeptemberben ülésezik a megyeszékhely képviselő-testülete.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában