csenger

2020.06.29. 07:51

Ötven nap alatt futja körbe az országot

Összesen 2020 kilométeres távot teljesít Juhos Gábor, aki a trianoni békediktátumra futással emlékezik.

Fotó: KD

Nem mindennapi tettre vállalkozott a Romániához csatolt Székelyhídon született, Budapesten élő Juhos Gábor, aki a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján 2020 kilométeren körbefutja az országot.

Június 4-én Sopronból rajtolt az 55 éves sportember, aki bő három évtizeddel ezelőtt azzal vált ismertté, hogy 1989-ben (még Tőkés László ceausescui diktatúrával szembeni megszólalása előtt) másodmagával elgyalogolt Budapestről Párizsba, a romániai falurombolás ellen tiltakozva.

Tobi is elkísérte

Azóta zömmel egyedül futott többször maratont, ­mellyel egy-egy magyar nemzeti vagy egyetemes ügy mellett állt ki. Futott ötszáz kilométert Székelyföld körül a székely autonómiáért, tavaly­előtt a Magyarok Világszövetsége alapításának 80. évfordulója tiszteletére szaladt el a ­Vereckei-hágótól Ópusztaszerig.

Csütörtök délután érkezett Csengerbe. Az érdeklődőknek elmondta, hogy naponta minimum egy maratoni távot (42 195 m) fut le, de akadtak olyan napok is az indulása óta, amikor ennél is jóval hosszabb távot teljesített.

Útja során ketten kísérik: az egyikőjük gépkocsival szállítja a szükséges felszereléseket, és vele tart négylábú barátja, Tobi, aki mindennap megtesz néhány kilométert a gazdájával. Sokszor csatlakoznak hozzá egy-egy településen a helyi sportemberek.

Csengerben Papp Szilárd testnevelő és tanítványai együtt futottak a városközpontba a Csengerújfalu felől érkező futóval. A Szent István téren a művelődési központ munkatársai várták a kis csapatot, amit többen követtek kerékpárral is.

Juhos Gábor Csengersima, majd Garbolc érintésével Tiszabecsen zárta a pénteki napot. Ötven nap futás után Sopronban ér majd célba.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában