Nyírbátor

2020.06.12. 07:10

Tanuljunk dédapáink történelmi példájából

A nyírbátori református közösség a fennállásának közel 500 éves ősi hagyományait követve tartja ünnepeit, megemlékezéseit.

Fotó: Dodó Ferenc

– Méltán lehetünk büszkék ősi múltunkra, hiszen a közösségi összetartozás érzése, a gyönyörű templom, az annak falaiba zárt magyar történelmi örökség, a 15–16. században élt legnagyobb méltóságok, a templomépítő Báthoryak Magyarországért tett szolgálatait, a templomban megfordult Bocskai István, Bethlenek, Rákócziak szellemiségét, örökségét az itt élő bátoriak sok-sok nemzedéke folyamatosan érzékeli és értékeli – mondta dr. Báthori Gábor, a Nyírbátori Református Egyházközség gondnoka.

Elképesztő akarattal

A gyülekezet immár évek óta, minden nyár elején megemlékezik a hősök napján a magyar katonákról, a háborúkban elesettekről és rokkantakról, akik mindenüket adták a hazáért.

– Az utókor emlékezete nem halványulhat, a felejtés rideg közönyössége nem győzhet az élőkön, hisz a hős honvédek a mi halottaink!

Az idei templomi megemlékezés alkalmat adott arra is, hogy megidézze a gyülekezet a száz évvel ezelőtt Magyarországra kényszerített trianoni békefeltételeket, együtt élje meg ezt a tragédiát a határon túli testvérgyülekezeteivel.

– A nemzet túlélte e borzalmas döntést a következményeivel egyetemben, s a széttépett országban akkor élő dédapáink nemzedéke elképesztő akarattal felállt. Tanulnunk kell történelmi példájukból, hogy közösen lépjünk mi is előre! – mutatott rá dr. Báthori Gábor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában